Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wereldberoemd in de christelijke bubble, daarbuiten volstrekt onbekend

Home

GERRIT-JAN KLEINJAN

Lezen mensen in Kajo-Kaji (Zuid-Soedan) de Bijbel anders dan in Nederland? Deze kwestie stelt Jaap Haasnoot, Nederlands predikant op een kleine theologische school in Zuid-Soedan, aan de orde in Kontekstueel (ondertitel: 'Tijdschrift voor gereformeerd belijden nú').

Als Haasnoot een bijbelgedeelte bespreekt met gelovigen in Zuid-Soedan, stuurt hij een verslag naar een bijbelstudiegroep in Nederland. Die bekijkt hetzelfde gedeelte en reageert op het verslag uit Afrika.

Uit het resultaat blijkt, niet zo verwonderlijk natuurlijk, dat de lezers op beide continenten de Bijbel cultureel inkleuren. Neem het bouwen van een altaar, een activiteit die veelvuldig plaatsvindt in het Oude Testament. Hoe doe je dat?

In Zuid-Soedan legt iemand het procedé als volgt uit: "Je maakt een vloertje met stenen. Daarop wordt dan geofferd. Dat werd in onze traditie ook gedaan."

De Nederlandse groep denkt het ook te weten: "Stenen op elkaar stapelen, in een rechthoekige vorm en ongeveer een meter hoog." En merkt erbij op: "Zoals je in kinderbijbels ook ziet."

Haasnoot noemt het 'verfrissend' om te zien hoe in Afrika de Bijbel vaak intuïtief wordt begrepen en toegepast. "Natuurlijk levert dat problemen op, maar het is inspirerend dat Gods Woord betekenis heeft voor het leven van elke dag."

Over cultuurverschillen tussen christenen in Europa en Afrika valt ook te lezen in Christelijk Weekblad, nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland. Aanleiding is de benoeming van Benno van den Toren tot hoogleraar interculturele theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen.

Ook hier weer een anekdote. Dit keer het verhaal van een christen uit Nigeria die de situatie in zijn land vergelijkt met die in West-Europa. Waar in Nigeria mensen bij bosjes tot geloof komen en allerhande wonderbaarlijke genezingen gemeld worden, blijft het in Europa ijzig stil op dit front.

Hoe exotisch dit soort wonderverhalen ook klinkt, de hoogleraar waarschuwt met klem voor 'theologisch toerisme'. Praten met christenen uit Afrika moet op basis van gelijkwaardigheid, vindt hij. "Het evangelie van Jezus Christus heeft veel meer kanten en een veel rijkere betekenis dan we vanuit onze eigen beperkte historische en culturele setting kunnen waarnemen."

En, laat hij ook weten, wie besluit de Bijbel open te slaan met een Afrikaan, zit sowieso met een derde (onzichtbare) gast aan tafel. "Het gaat ook om de gezamenlijke aandacht voor een derde realiteit, voor God in Christus zoals we Hem in de canonieke Schriften leren kennen. Daarom is het interculturele theologische gesprek principieel een driegesprek."

Grenzen komen ook aan de orde in het magazine voor religie en samenleving Volzin. In het blad legt zanger Niek Smelt uit hoe hij tevergeefs een grens probeert over te steken. Wat is er aan de hand?

Smelt is zanger van de christelijke band 'Trinity', een groep van vier jongemannen die immens populair is onder christenen. Tienduizenden cd's heeft de band al verkocht. Vrijwel elk christelijk blad wil de jongens op de cover en op elk christelijk podium hebben de vier al meer dan eens gespeeld.

En dat is precies waar de schoen wringt. Buiten podia in plaatsen als Barneveld, Hardenberg en Katwijk krijgt de groep geen poot aan de grond.

"We moeten er mee dealen dat we in de christelijke bubble begonnen zijn en daarmee eigenlijk al tien jaar onzichtbaar zijn voor de rest van Nederland", vertelt Smelt. Hij voelt zich, voegt hij toe, in een hoek gedrukt. "Wij willen gewoon meedoen aan de cultuur in de brede zin van het woord. Tot nu toe lopen we daarbij tegen muurtjes op."

De drijfveer om door te breken bij een groter publiek heeft veel te maken met de kwaliteit van andere christelijke muzikanten. "In het land der blinden is eenoog koning, zo voelt het. Je wilt graag meer uitdaging. Serieus genomen worden."

Deel dit artikel