Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wensvader zoekt moeder voor zijn kind, zijn vrouw begrijpt en steunt hem

Home

Ferdi Schrooten

© anp

"Een liefdesbaby met een andere vrouw? Geen sprake van. Ik ben op zoek naar een kind en een moeder daarbij, niet naar een relatie", zegt wensvader Koen van den Biggelaar (40). Hij is een van de heteromannen met een onvervulde kinderwens, die op internet op zoek zijn naar een moeder voor hun kind.

Zijn advertentie op www.meerdangewenst.nl heeft als titel: 'Lesbisch stel gezocht voor co-ouderschap'. Een bewuste keuze. "Dan heb je geen liefdescomplicatie." Het gedroomde koppel moet ook een stabiele relatie hebben. "Dan groeit het kind daar in een gezinssituatie op. Net als bij ons."

Van den Biggelaar heeft al kinderen opgevoed uit een eerdere relatie van zijn vrouw (56). Maar hij wil meer. "Je wilt je ook in een kind kunnen herkennen. En zien dat het kind je overstijgt. Het zou mooi zijn als mijn kind een volgende stap maakt in de evolutie van ons geslacht."

'Desnoods verhuis ik'
De wensvader realiseert zich dat zijn kind in een bijzondere situatie zal opgroeien: gescheiden ouders, alleen dan zonder de scheiding. "Ik wil niet alleen een kind omdat Koen van den Biggelaar dat wil. Ik doe het omdat ik een kind een goed leven wil geven." Er is contact met een lesbisch stel in Maastricht. "Wij wonen in Zeewolde. Dat is 200 kilometer. Niet te doen, als je echt samen je kind wilt opvoeden. Desnoods verhuis ik en zoek ik een andere baan, om dichtbij mijn kind te kunnen wonen." Dat geldt ook voor zijn vrouw. "Ze begrijpt me en steunt me in mijn vaderwens."

Niet iedereen is even begripvol voor wensvaders als Van den Biggelaar. René Hoksbergen, vader, opa en emeritus hoogleraar adoptie: "Een kind wil gewoon bij de eigen vader en moeder opgroeien. In andere situaties doe je het kind te kort." Volgens Hoksbergen kunnen de kinderen verzeild raken in een pijnlijke worsteling rond hun identiteit. "Ze gaan zich afvragen: wie ben ik, waarom ben ik zo opgegroeid? Daar kan eenzaamheid uit voortgroeien, die schadelijk kan zijn voor de persoonlijkheidsontwikkeling." Hij vraagt zich af of de wensvaders wel echt het belang van het kind vooropstellen. "Zo een kind krijgen, is een egocentrische daad, gericht op het 'ik' van deze mannen."

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie