Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wellink: Niemand had crisis voorzien

Home

ANP/ Redactie

Nout Wellink. © ANP
Update

Afgezien van een enkele profeet heeft niemand in de wereld de kredietcrisis eind 2008 voorzien. Dat zei oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bij de parlementaire enquêtecommissie.

Wellink zei wel dat hij in april van dat jaar al ,,knalhard'' had gewaarschuwd dat de liquiditeitscrisis die in 2007 was begonnen nog niet voorbij was. 'Maar we hebben gewoon geen rekening gehouden met een systeemcrisis.'

Volgens Wellink moet je nu niet kijken naar waarom niemand in het voorjaar van 2008 iets heeft gedaan, maar naar de vraag waarom niemand aan zag komen hoe erg de crisis later dat jaar zou worden. Dan kom je volgens hem tot andere conclusies dan dat centrale banken hebben 'zitten suffen of niet alert genoeg' zijn geweest.

DNB was één van de allereersten in de wereld die onderzochten welke instrumenten nodig waren om de crisis te bestrijden, zei Wellink. DNB ging ook meteen aan de slag toen de kredietcrisis in alle hevigheid uitbrak na de val van Lehman Brothers, half september. 'Als je terugkijkt, sta ik versteld van wat De Nederlandsche Bank in die korte tijd heeft kunnen doen.'

Bos

Ook had Wellink het een en ander te zeggen over de eisen die voormalig minister Wouter Bos (Financiën) aan banken stelde bij de aflossing van staatssteun. Die waren 'stevig' zei  de oud-president van De Nederlandsche Bank. Zelf had hij het niet zo gedaan, voegde hij toe.

Op 9 oktober opende Nederland een loket van 20 miljard euro waarbij banken konden aankloppen voor steun. Uiteindelijk werd hiervan voor bijna 14 miljard euro gebruik gemaakt door ING (10 miljard), Aegon (3 miljard) en SNS Reaal (750 miljoen).

Nederland behaalde op de steun forse rendementen en kreeg premies over vervroegde aflossingen. 'Prudentieel onverantwoord' vond Wellink de eisen van Bos, ofwel zo streng dat dit het voortbestaan van de instellingen in gevaar zou brengen.
'Maar de maatstaf die ik hanteer, is wat in het buitenland gebeurt. Daar zijn de exitregelingen veel goedkoper.'

Deel dit artikel