Welke Starbucks-koffie is koosjer? Joodse site geeft antwoord

home

Robin de Wever

© ANP

Een beker Frappuccino? Onrein. Pure chocolade: koosjer. De orthodox-joodse Amerikaan Uri Ort zocht uit welke Starbucks-producten hij en zijn geloofsgenoten wel en niet mogen consumeren. Op zijn website KosherStarbucks geeft hij tekst en uitleg. Maar de concurrentie ligt op de loer.

Hij is 'een beetje geobsedeerd door Starbucks', geeft Ort toe in de New York Times. Zijn verlangen naar koffie leidt hem naar filialen waar lang niet alle producten voldoen aan de eisen van de joodse spijswetten. Koffiebonen en heet water mag hij zonder schroom consumeren, maar de broodjes ham druisen in tegen Gods geboden.

Smoothies zijn een lastiger verhaal. Een smoothie met koosjere ingrediënten lijkt in orde, maar kan toch onrein zijn. De kan waaruit de drank is geschonken en het mes dat is gebruikt om het fruit te snijden kunnen in de vaatwasmachine besmet raken. Op KosherStarbucks.com laat Ort weinig te raden over: daar markeert hij zo veel moeilijk producten uit het assortiment met groene en rode stickers. Geloofsgenoten hoeven enkel vooraf hun keuze te controleren.

Waakhond van het koosjere voedsel
Ort is niet de enige die dorstige joden helderheid verschaft. Ook rabbijn Sholem Fishbane van de Rabbinale Raad van Chicago bekwaamde zich de afgelopen jaren in wat 'koosjerologie' genoemd wordt. De 'waakhond van het koosjere voedsel' bezocht de afgelopen jaren meer dan vijftig Starbucks-filialen binnen en buiten Amerika.

Zijn verslag is gedegen en nauwkeurig, merkt de New York Times op. In de 'Gids voor Starbucks-dranken' weidt hij breed uit over de vaatwasmachines van het bedrijf. Die wassen op 180 graden - warm genoeg om hygiënisch te reinigen, maar ook dermate heet dat bekers niet-koosjere substanties absorberen.

Amateur Ort heeft weinig op met de straffe conclusies van zijn professionele concurrent Fishbane. 'Grote certificerings-organisaties zoals de Rabbinale Raad van Chicago spelen op safe en maken het duizenden mensen ongemakkelijk.' Zonde, vindt hij: 'heel wat dranken zijn compleet koosjer.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie