Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weg met verplichte hoge hakken en blonde haren

Home

JENNY VELTHUYS

Nicola Thorp was 27 toen ze een bijbaantje aannam als receptioniste bij een kantoor van PwC in Londen. Op haar eerste werkdag kreeg ze een jurk en bijpassend jasje. Alles was prima, tot een leidinggevende op haar schoenen wees. Ze waren zwart en netjes, maar... plat. "Dat kun je niet dragen hier", zei de leidinggevende. "Alle receptionisten dragen hakken."


Thorp wees op een mannelijke collega. "Hij draagt toch ook geen hakken?", zei ze. Er werd even gelachen. Maar daarna kreeg Thorp twee opties: direct hakken van minstens vijf centimeter kopen of naar huis zonder loon.


Op dit moment zijn kledingvoorschriften in Engeland wettelijk toegestaan, dus ook hoge hakken. Thorp vindt dit ouderwets en seksistisch en startte een petitie om de wet te veranderen. Ze haalde ruim 150.000 handtekeningen op, veel meer dan de 10.000 die er nodig zijn om het Britse parlement te verplichten zich over de kwestie te buigen.


Als reactie hierop kwamen nog eens honderden klachten binnen bij de Britse overheid van vrouwen die zeiden gedwongen te worden hun haar te blonderen en hun make-up regelmatig bij te werken.


Op 7 maart behandelt het parlement de hakkenkwestie. Afgelopen woensdag publiceerde het Lagerhuis alvast een uitvoerig rapport. 'We zijn bezorgd over de werknemers die getroffen worden door discriminerende kledingvoorschriften. Vaak gaat het om jonge vrouwen die zich om hun onzekere vooruitzichten op een baan toch al kwetsbaar voelen op kantoor. Het is duidelijk dat de Equality Act 2010 nog niet voldoende bescherming biedt tegen dit soort discriminatie.'

Deel dit artikel