Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

weer Jan Visser / Weer zware regenval

Home

Jan Visser

Het had gisteren de mooiste dag van de week moeten zijn maar het werd niet voor iedereen Carpe Diem. Tijdens de middaguren groeiden stapelwolken in de regio Alkmaar uit tot een onverwacht zware hoosbui. In Oterleek ving medewerkster Ineke Keizer in een uur tijd maar liefst 43 mm op. Alles stond daar weer blank. In het grootste deel van het land was het echter een fijne dag met regionaal veel zon en plaatselijk zomerse temperaturen. In De Bilt, waar het een jaar geleden 35,7º werd, stond de thermometer om 17 uur op 25,1º.

Vandaag wordt het weer menens. Een frontale, golfvormige storing, die zich gisteren boven het oosten van Frankrijk ontwikkelde, slaat naar onze omgeving uit. Het gevolg is dat het in de loop van de dag van het zuiden uit tot zware buien gaat komen met plaatselijk zwaar onweer en in het zuidoosten ook kans op hagel. Het was gistermiddag niet goed mogelijk om de neerslag voor vandaag te regionaliseren: toch lijkt het oosten van het land deze keer de grootste hoeveelheden over zich heen te krijgen. Ik sluit niet uit dat er tot meer dan 50 mm gaat vallen. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig, in het district Texel toenemend tot krachtig.

Morgen wordt de storing boven het midden van de Noordzee verwacht. Buien vallen er in de nacht en ochtend nog in het noorden en later op de dag ook weer elders. Zo nu en dan schijnt ook de zon, het kwik loopt op naar 20 graden en het waait meest matig uit het zuidwesten. Zondag opnieuw buienkansen en circa 20 graden.

Dan de minnetjes van het Zuidelijk Halfrond! De maand juni is ten zuiden van de evenaar in veel landen belangrijk te koud verlopen. Landen met de grootste afwijkingen waren Australië, Argentinië, Peru, Bolivia en Chili. In Alice Springs, Australië, was juni maar liefst 3,2º te koud, in Peru meldde Lima een temperatuurafwijking van -2,4 en Dolores, Argentinië -2,5º. Ook juli is in veel streken flink te koud. De oorzaak van de kou moeten we waarschijnlijk zoeken in het gemakkelijker ’lekken’ van antarctische vrieskou in vergelijking met andere jaren. Waarom dat gebeurt, is mij nog niet helemaal duidelijk.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie