Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weer hoge vertrekpremies voor ziekenhuisbestuurders

Home

© Thinkstock

Vertrekkende bestuurders van ziekenhuizen krijgen nog steeds geregeld aanzienlijke vertrekpremies mee. Vorig jaar ontvingen dertien bestuurders een afkoopsom met een totale waarde van 3,3 miljoen euro.

De hoogste vergoeding vorig jaar was voor Maarten Imkamp, die vertrok bij de Gelre Ziekenhuizen in Gelderland.

Dat blijkt uit een ranglijst van de grootste afkoopsommen die het artsenvakblad Medisch Contact vandaag publiceert. De lijst is gebaseerd op een inventarisatie van de jaarverslagen die 88 Nederlandse ziekenhuizen onlangs deponeerden bij het CIBG, de databank van het ministerie van Volksgezondheid.

Meer dan jaarsalaris
Volgens het onderzoek van Medisch Contact komen vier uitgekeerde bedragen uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris. De norm staat in de beloningscode van de NVZD, de vereniging van directeuren van instellingen in de gezondheidszorg en geldt sinds 2009.

Sommige vertrekregelingen zijn zo geconstrueerd dat ze minder opvallen in jaarverslagen. Zo kiezen ziekenhuizen geregeld voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder, waardoor officieel geen sprake is van een ontslagregeling.

Geen effect
Medisch Contact constateert dat bezuinigingen en maatschappelijke en politieke druk op ziekenhuizen om de uitkering van hoge afkoopsommen te voorkomen, geen effect te hebben gehad. Ruim 6 procent van de ziekenhuisbestuurders kreeg vorig jaar een ontslagvergoeding, evenveel als in 2010.

Wel is de hoogte van de vertrekpremie afgenomen met gemiddeld 23 procent. De daling is ten dele te verklaren uit de kortere zittingsduur van de vertrokken bestuurders.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie