Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weer geven minder mensen minder geld aan de kerk

Home

(TROUW)

Opnieuw geven minder mensen minder geld aan de kerk. Dat blijkt uit cijfers van Actie Kerkbalans, die gisteren zijn gepresenteerd. De jaarlijkse inzamelingsactie van kerken in Nederland, waarbij duizenden vrijwilligers langs de deuren gaan, begint morgen weer.

Het afgelopen jaar haalden de kerken volgens voorlopige cijfers gezamenlijk circa 238 miljoen euro op: protestanten gaven 183,9 miljoen en katholieken 54,4 miljoen. Een jaar eerder, in 2012, stond er nog een totaalbedrag van 246 miljoen onder de streep. Dat betekent voor de rooms-katholieke kerk 4 procent minder opbrengst, voor de protestantse kerk 2,7 procent.

Hiermee zet de trend voort die drie jaar geleden inzette. Lange tijd brachten steeds minder kerkleden steeds meer geld binnen. Topjaar was 2009, toen 350 miljoen euro werd opgehaald door vrijwilligers. Maar na tientallen jaren van groeiende inkomsten, kwam er in 2011 voor het eerst minder geld binnen.

Een van de belangrijkste redenen voor de terugloop in de giften is de sterke vergrijzing van de kerk. Dat mensen minder geven, wijt de organisatie ook aan de economische crisis. Daardoor houden donateurs de hand op de knip bij welk goed doel dan ook, zegt de organisator .

Kerkbalans is de omvangrijkste geldinzamelingsactie van Nederland. Deelnemers zijn protestanten (PKN), rooms-katholieken, doopsgezinden, remonstranten en oud-katholieken. Van de opbrengst worden onder meer dominees en pastores betaald en kerkgebouwen onderhouden.

Meer over veertig jaar Kerkbalans morgen in de Verdieping.

Deel dit artikel