Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weer artikelen hoogleraar Stapel afgekeurd

Home

© ANP

De drie commissies die de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel onderzoeken op fraude, hebben vrijdag opnieuw een deel afgekeurd. Van de in totaal 17 artikelen die ditmaal bekeken zijn, kwamen er 10 niet door de keuring.

De commissie-Levelt bekeek tien artikelen uit de tijd dat Stapel aan de Universiteit van Tilburg werkte. Zes bleken frauduleus. Van de eerder onderzochte 41 artikelen werden er ook al 26 als vervalst bestempeld.

De commissie-Noort, die de Groningse publicaties van Stapel onderzoekt, keurde voor het nu gepubliceerde deel drie van de zes artikelen af. Bovendien bleken drie van de vier hoofdstukken in het boek 'People on our Minds' vervalst.

Eerder maakte de commissie-Drenth al bekend dat van 30 publicaties van Stapel uit zijn periode aan de Vrije Universiteit Amsterdam er het vermoeden bestaat dat er zes vervalst zijn. Dat is echter niet zeker. Toch voegt de commissie daar nu een artikel aan toe. Dat stuk was al eerder bekeken, maar er lijken nu toch dingen niet te kloppen.

Vorig jaar september kwam de grootschalige fraude van Stapel aan het licht. In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken onderzocht. Sinds enkele maanden worden steeds delen van de studie bekendgemaakt. Dat gaat de komende maanden door, totdat alles is onderzocht.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie