Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weekers opnieuw op het matje bij Tweede Kamer

Home

Redactie

Staatssecretaris Weekers. © anp

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) staat vandaag opnieuw een zwaar debat te wachten in de Tweede Kamer. Net als vorig jaar mei gaat het over de vele toeslagen die door de Belastingdienst worden behandeld en uitbetaald.

Toen ging het over de zogeheten 'Bulgarenfraude'. Weekers overleefde in het debat een motie van wantrouwen van zeven oppositiepartijen nadat hij had beloofd de fraude harder aan te pakken. Woensdag gaat het over de keerzijde van de fraudeaanpak: strenge regels hebben ertoe geleid dat het minder makkelijk is toeslagen te krijgen; veel mensen wachten nog op hun geld.

Eén bankrekening
De vertraging treedt op doordat de toeslagen voortaan maar op één bankrekening mogen worden gestort, juist om fraude tegen te gaan. De Belastingdienst moet de gegevens controleren. Veel mensen hebben nog niet gereageerd of niet de juiste gegevens verstrekt, waardoor de uitbetaling niet kan plaatsvinden.

Antifraudebeleid
De oppositie eist dat Weekers ervoor zorgt dat iedereen de toeslagen waar hij of zij recht op heeft, snel krijgt. Weekers maakte dinsdag duidelijk dat hij zijn beleid op hoofdlijnen wil handhaven. Hij onderstreepte dat aanpassing haaks zou staan op het antifraudebeleid van het kabinet.

Maar de oppositiepartijen GroenLinks, CDA, SP en D66 nemen daar geen genoegen mee. Zij zullen Weekers woensdag opnieuw streng ondervragen.

Deel dit artikel