Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wedergeboren christenen geven Santorum electoraal duwtje

Home

Robin de Wever

Rick Santorum dinsdag nadat bekend werd dat hij de voorverkiezingen in Alabama en Mississippi heeft gewonnen © AFP

Bij voorverkiezing in de Amerikaanse staten Alabama en Mississippi maakten evangelicalen dinsdag de dienst uit. Volgens exit polls noemt maar liefst tachtig procent van de stemmers zich wedergeboren christen - een jaarrecord.

De rooms-katholieke Rick Santorum blijkt in evangelicale kringen opnieuw favoriet. Het is bepaald geen geheim dat (orthodoxe) christenen het electoraat in Alabama en Mississippi domineren. De staten vallen niet alleen op vanwege hun religiositeit, meldt persbureau AP. Nergens in het land ligt het aantal hoogopgeleiden zo laag.

Santorum haalde ruim een derde van de stemmen. Zijn tegenstander Mitt Romney, tegen wie hij strijdt voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, bleef steken op 30 procent (Mississippi) en 29 procent (Alabama).

Onbekend geloof
Het resultaat strookt met eerdere stemmingen: Romney scoort slecht in staten met een overwegend christelijk electoraat. Conservatieve christenen hebben weinig op met zijn mormoonse geloofsovertuiging. Velen zien het mormonisme als een vreemd en onbekend geloof, sommigen noemen het een theologische dwaalleer.

Supporters van Romneys tegenstanders speelden daar de laatste maanden op in door zich negatief uit te laten over het mormonisme. Tweederde van de protestanten ziet mormonen als christenen. Onder evangelicalen is dat één derde.

Deel dit artikel