Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Website evangeliste Goeree dicht wegens verboden artikel

Home

Van onze redactie religie & filosofie

AMSTERDAM - Internetprovider Easyhosting heeft gisteragavond de website van de omstreden evangeliste Jenny Goeree uitgeschakeld. Ondanks een verbod op verspreiding, publiceerde Goeree het artikel 'Wat moet ik met Auschwitz?' op haar internetpagina.

,,Hier hoefden we geen discussie over te voeren'', zegt een woordvoerster van de provider. ,,Als de rechter het al verboden heeft, wie zijn wij dan om het toe te staan.'' Algemene voorwaarden van de provider verbieden kwetsende teksten.

In 1985 spanden enkele Joodse organisaties een kort geding aan tegen de evangeliste. De rechtbank verbood haar toen uitgave Evan nummer 10 te verspreiden. Dit heeft haar er niet van kunnen weerhouden door te gaan met het uitdragen van haar boodschap. Uiteindelijk werd Goeree in 1989 wegens belediging van Joden veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. Daarna zijn er nog enkele rechtzaken geweest, waar de evangeliste eveneens gevangenisstraffen tegen zich hoorde eisen.

Of het verbod op verspreiding van Evan nummer 10 ook van kracht blijft als artikelen daaruit op internet worden geplaatst is niet duidelijk. Omdat het een uitspraak is van vóór het internettijdperk is er een mogelijkheid dat daarmee het verbod omzeild kan worden. ,,Inmiddels wordt in de meeste gevallen onder verspreiding ook het internet gerekend. Maar het hangt ervan af hoe het destijds door de rechter is geformuleerd'', zegt Wanda van Kerkvoorden van Solv-advocaten.

De precieze uitspraak uit 1985 kon gisteren niet uit de archieven van de rechtbank worden opgedoken. Goeree heeft de tekst van het artikel niet gewijzigd. Daarom zou een nieuwe rechtzaak volgens Van Kerkvoorden een goede kans maken, mocht plaatsing op internet niet onder het toenmalige verbod vallen.

,,De rechtbank toetst in dat geval de inhoud van het artikel opnieuw. Het medium telt in die beoordeling niet mee. Toen werd het stuk als onrechtmatig beoordeeld, dat zal dan waarschijnlijk nu ook weer zo zijn.''

Voor Goeree lijkt dat alles niet uit te maken. Tijdens de eerdere rechtszaken bleek al dat ze haar uitleg van de Bijbel hoger stelt dan de Nederlandse wet. ,,Het zal wel niet mogen. Maar ja, er mag zoveel niet'', concludeerde ze.

Een van de organisaties die Goeree in 1985 voor de rechter daagden, is het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Directeur Ronny Naftaniel benadrukt dat het artikel in 1985 ongevraagd werd verspreid, ook onder Joden. Nu, op internet, hadden de mensen de vrije keuze het verhaal al dan niet te lezen. Verder lijkt Naftaniel niet onder de indruk: ,,Mevrouw Goeree zoekt aandacht'', is zijn inschatting.

Deel dit artikel