Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

We zijn veel te beschaafd voor discriminatie, maar toch gebeurt het wel

Home

Asha ten Broeke

Een vrouw bekijkt een folder over werken bij het rijk, op DiversityWorks in Amsterdam. Het evenement richt zich op hoogopgeleide vrouwen en multicultureel talent. © ANP
Column

Een vriend, zzp'er, maakt zich kwaad. Een tijdje geleden belde een vaste opdrachtgever hem voor een leuke klus. De vriend had geen tijd, en verwees hem tot groot wederzijds genoegen door naar een zzp'ende kennis. Tot zover niets bijzonders. Totdat mijn vriend een tweede telefoontje kreeg. De opdrachtgever had zich toch bedacht over de aanbevolen ondernemer. Reden: ze bleek een man-naar-vrouw-transseksueel te zijn. "Niet dat ik daar iets tegen heb, hoor, maar ik ben bang dat het klanten afschrikt."

Dezelfde akelige redenering kwam vorige week langs op het 'NOS Journaal'. Aan het woord was Suzanne Wolf, van Forum, het instituut dat becijferde dat allochtone jongeren drie keer zo vaak werkloos zijn als autochtone. Wolf had het idee dat afkomst werkgevers zelf niet zoveel uitmaakt, maar dat ze wel denken dat hun klanten of afnemers liever geen allochtone werknemers willen zien. En daar handelen ze dan ook naar.

Niet openlijk - de meeste van deze werkgevers zouden vermoedelijk liever hun stropdas opeten dan toegeven dat ze geen 'Marokkanen' willen - maar half ondergronds, verscholen achter de al dan niet denkbeeldige klant, wijzen ze wel de Mohammeds en Rachida's onder hun sollicitanten af omdat ze 'niet bij het profiel passen'. Deze oneigenlijke groepsgewijze achterstelling noemt men vervolgens geen racisme of discriminatie, waardoor men in staat is om knus verder te babbelen over werkloosheidsoorzaken als een gebrek aan kruiwagens of ongelukkige keuzes.

Hetzelfde is gebeurd met seksisme. Onlangs schreef Intermediairover waarom mannen meer verdienen dan vrouwen. Het antwoord: 'Inkomensverschillen worden veroorzaakt door de keuzes die mannen en vrouwen maken in studie en werk'. Oh ja, en de dames onderhandelen beroerd. Niks glazen plafond.

Door op deze manier te praten over vrouwen, allochtonen of transgenders lijkt het ineens volkomen redelijk dat de gediscrimineerde partij ook een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor het feit dat hij of zij niet aan de bak komt of wordt onderbetaald. Het staat ook netter, helemaal niet alsof iemands kansen aanzienlijk worden verkleind om arbitraire kenmerken als een gebrek aan penis of een exotische achternaam, maar alsof er een volstrekt redelijke zakelijke interactie heeft plaatsgehad.

Zo blijft verhuld wat er onder de oppervlakte zit. Psychologen bestuderen al ruim tien jaar welke automatische associaties mensen hebben met minderheden. Die associaties kunnen - veelal onbewust - de besluitvorming flink beïnvloeden. De resultaten laten nog steeds ruimte voor verbetering, en dan druk ik me mild uit: een stabiele 80 à 90 procent blijkt vooroordelen te hebben over zwarte mensen, homo's, vrouwen, moslims.

Dat we hierover niet praten zal deze percentages beslist niet laten dalen, en de werkloosheidscijfers evenmin. Integendeel: uit onderzoek blijkt dat de enige remedie tegen racisme, seksisme en genderisme een open en duidelijk gesprek is. Dat is misschien niet zo gezellig. Maar dat is werkloos thuiszitten omdat je toevallig Alaoui heet ook niet.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie