Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat wil de NVVE? Steun geven aan wie helpt bij zelfdoding, of actievoeren?

Home

Commentaar

Wie in geestelijke nood verkeert nadat hij een ander heeft geholpen zichzelf te doden kan vanaf vandaag bellen met de NVVE. Deze Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde opent een hulplijn voor deze helpers.

Niet duidelijk is wat het doel is van de hulplijn. De NVVE zegt dat mensen die een ander hebben geholpen met zelfdoding, door bijvoorbeeld pillen te helpen verzamelen, in geestelijke nood kunnen verkeren. Zij kunnen gebaat zijn bij telefonische hulp. Maar de NVVE zegt ook dat de verwachte duizenden bellers naar deze hulplijn een 'stevig signaal' moeten zijn aan de politiek dat hulp bij zelfdoding uit het wetboek van strafrecht moet. Wat is het nu: is de hulplijn bedoeld om mensen te helpen, of is de hulplijn een actiemiddel om de politiek onder druk te zetten? Doen alsof je hulp biedt terwijl je in werkelijkheid aan het actievoeren bent zou de hulpverlening diskwalificeren.

Op zich is het streven van de NVVE om hulp bij zelfdoding uit het wetboek van strafrecht te halen niet zo opmerkelijk. In Duitsland bijvoorbeeld is deze hulp niet strafbaar.

De vraag is wel of de wet zo belangrijk is. Of hulp bij zelfdoding nu mag of niet, het zal altijd een gevoelig onderwerp blijven dat diepe sporen nalaat bij de betrokkenen.

Wie toch de voorkeur geeft aan het voorstel van de NVVE om de wet te wijzigen, moet bedenken dat de gedachte aan zelfdoding kan opkomen onder heel verschillende omstandigheden. De NVVE noemt nu voorbeelden van mensen die willen sterven omdat zij lijden aan de terminale ziekte ALS of heel oud zijn en het leven moe. Maar als de wet straks wordt gewijzigd, kun je straffeloos ook heel andere mensen helpen uit het leven te stappen, mensen die geen ALS hebben maar bijvoorbeeld een moment van vertwijfeling. Zelfdoding in een opwelling komt voor, en als mensen elkaar daarbij mogen helpen, komt het straks misschien vaker voor. Wat dat doet met nabestaanden is iets waar je de NVVE niet over hoort.

Iemand kan ook zelfdoding overwegen omdat hij al jaren beseft zijn familie en vrienden tot last te zijn. Als je handicaps hebt, ziek bent, verslaafd of psychisch labiel, kun je een zwaar beroep moeten doen op de mensen om je heen. Als in zo'n zwaarbelaste relatie ook nog hulp bij zelfdoding een optie wordt, worden meer problemen gecreëerd dan opgelost. Zo ontstaat het risico dat een overbelaste mantelzorger uit wanhoop hulp bij zelfdoding aanbiedt. Hierover laat de NVVE zich evenmin uit.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie