Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat waren de oorzaken van treinongelukken de afgelopen jaren?

Home

Het ongeluk bij Barendrecht, 2009. © ANP

De treinbotsing waardoor zaterdag in Amsterdam 125 mensen gewond raakten is het ernstigste spoorongeluk in jaren in Nederland. Onduidelijk is nog hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren. Welke ongelukken gebeurden eerder? Wat was toen de oorzaak?

2009, Barendrecht: goederentrein van DB Schenker Rail en goederentrein van ERS Railways knallen op elkaar. Eén machinist overlijdt. Oorzaak: door rood sein gereden. Mogelijk was de machinist onwel geworden.

2008, Amsterdam: goederentrein ontspoort bij station Amsterdam Muiderpoort. Enkele wagons kantelen, rails en wissels raakten over een lengte van 500 meter beschadigd. Het treinverkeer raakte hierdoor lange tijd ontregeld. Oorzaak: gammele wagons.

2007, Amsterdam: Lege trein en intercity botsen op elkaar. Hierbij vielen geen gewonden, maar ontstond ook veel schade en oponthoud. Oorzaak: machinist van de lege trein had een rood sein gemist.

2006, Arnhem:
goederentrein rijdt in op reizigerstrein. Oorzaak: gemist rood sein.

2006, Maastricht: een reizigerstrein rijdt op een stilstaand leeg treinstel, met tientallen gewonden tot gevolg. Oorzaak: black-out van de machinist.

1976, Schiedam: een internationale D-trein richting München (D215) botste tegen de stoptrein komende vanuit Rotterdam. Bij de botsing vielen 24 doden 5 zwaargewonden en enkele tientallen lichtgewonden.

1962, Harmelen: Het treinongeval bij Harmelen in 1962 is het ernstigste in de Nederlandse geschiedenis. Toen kwamen 93 mensen om en raakten meer dan 50 anderen gewond toen twee reizigerstreinen op elkaar reden. Oorzaak: dichte mist.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie