Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat moet ik doen als er een aanslag is?

Home

Wilfred van de Poll

Journalisten zoeken beschutting en maken opnames na de aanslag bij het Bataclan-theater. © afp

Doe niet alsof je dood bent. Althans, dat is niet een strategie die de Britse overheid haar onderdanen aanbeveelt. Bedenk: als jij de aanvaller kan zien, dan ziet hij jou waarschijnlijk ook. Maak dat je wegkomt, is het devies.

Het National Counter-Terrorism Security Office (Nactso) heeft een handleiding geschreven voor wat je kunt doen als je terechtkomt in een terroristische aanslag zoals die in Parijs. In een notendop: run, hide, tell.

Wegrennen moet de eerste impuls zijn. Sta erop dat anderen met je meegaan, laat al je spullen liggen. Zet je telefoon op stil. Lukt het niet te ontsnappen, zoek dan een dikke muur of verstevigde wanden om je achter te verschuilen, want realiseer je wel: 'kogels gaan door glas, baksteen, hout en metaal'. Probeer jezelf af te sluiten of de toegang tot je schuilplek te barricaderen. Bel de politie zodra het kan.

Lees verder na de advertentie

Stappenplan
Tips voor bedrijven heeft de Britse overheid ook. Die moeten hun medewerkers trainen in het zo snel mogelijk ontoegankelijk maken van het gebouw, via een stappenplan genaamd 'dynamic lockdown'. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de lift kunt bevriezen, zodat hij niet meer op de begane vloer komt. Oefen regelmatig met medewerkers op het scenario van een aanslag. Maak een plan voor hoe je hen zo snel mogelijk alarmeert. Een speciale 'pop-up' op werkcomputers, of een aparte bel - het Nactso ontraadt het gebruik van het brandalarm.

De Nederlandse overheid geeft zulke algemene adviezen niet. "Op het moment dat het nodig is geven wij gerichte adviezen aan burgers en bedrijven", laat een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten.

De eerste reactie van mensen bij gevaar is toch grotendeels intuïtief, reflexmatig.

Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel

Reflex
Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel vindt dat een juiste houding. Algemene adviezen zijn zinloos, denkt ze. "De eerste reactie van mensen bij gevaar is toch grotendeels intuïtief, reflexmatig. Je bevriest, rent of vecht, je kunt niet altijd voorspellen wat je zult doen, dat is bijna iets biologisch. Daarbij is elke situatie weer anders, soms werkt het wel om voor dood te spelen en soms niet, soms werkt rennen wel en soms niet."

Het toeval bepaalt grotendeels of je er levend afkomt of niet, denkt Van Ginkel. Ook de psychologie van de aanslagpleger speelt een rol. "Sommige zijn onzeker of gehaast, dan is het wellicht nog mogelijk de situatie te deëscaleren. Maar het type dader dat we in Parijs zagen, dat zijn de engste: koel en berekenend. Totally in control. Op zulke aanslagen kun je je eigenlijk niet voorbereiden."

Elke situatie is weer anders, soms werkt het wel om voor dood te spelen en soms niet

Bibi van Ginkel

Deel dit artikel

De eerste reactie van mensen bij gevaar is toch grotendeels intuïtief, reflexmatig.

Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel

Elke situatie is weer anders, soms werkt het wel om voor dood te spelen en soms niet

Bibi van Ginkel