Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat kunt u zelf doen voor de vluchtelingen?

Home

redactie

In de straten van Amsterdam en Den Haag zijn duizenden miniatuurvluchtelingen geplaatst tijdens een guerrilla street art project van Power of Art House. Daarmee vragen zij aandacht voor de 59 miljoen vluchtelingen wereldwijd. © anp

In een gezamenlijk pamflet dat ze donderdag presenteerden, roepen zes organisaties de Nederlander op over die vraag na te denken. "We denken dat het publieke sentiment over vluchtelingen kantelt, en zien dat mensen veel hulp willen bieden. Dat willen we uitbouwen", zegt directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen.

Het manifest 'Save their souls' noemt het voorbeeld van het jonge meisje dat deze week bij de Americahal in Apeldoorn stond, met een zelf geverfd schilderijtje dat ze cadeau wilde geven aan een van de mannen die daar in de noodopvang komen.

"Denk ook aan alle mensen die zich als vrijwilliger meldden bij de opvang in de IJsselhallen in Zwolle, aan mensen die huizen ter beschikking stellen", zegt Hehenkamp. "Wij zijn daar heel blij mee, maar we denken dat er nog veel meer kan. Alle initiatieven zijn welkom. Ook om het draagvlak in de politiek te vergroten: spreek de raadsleden in de gemeente hierop aan, en je politieke partij."

Het Nederlandse Rode Kruis kwam kort geleden met het idee voor de oproep. "Het kost normaal best tijd om zes organisaties op een lijn te krijgen, maar het ging nu verassend snel", zegt Hehenkamp. Hij kent geen andere landen waarin de betrokken organisaties al een dergelijke oproep hebben gedaan.

De andere ondertekenaars zijn de Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International en Save the Children. Ze benadrukken dat ze geen geld vragen, maar 'betrokkenheid en menselijkheid'.

Lees verder na de advertentie
We denken dat er nog veel meer kan. Alle initiatieven zijn welkom

Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen

Deel dit artikel

We denken dat er nog veel meer kan. Alle initiatieven zijn welkom

Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen