Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat is een tillift?

Home

Gonny ten Haaft

* De inspectie voor de gezondheidzorg maakte gisteren melding van zes ongevallen met tilliften. Drie patiënten zijn zelfs overleden. Tineke de Vlugt, verpleegkundige in verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam, licht toe wat een tillift is.

,,Ik werk op een somatische afdeling, daar liggen patiënten met vooral lichamelijke klachten. Wij hebben twee soorten liften, een actieve en een passieve. De actieve gebruiken we het meest, dat zijn liften voor patiënten die zelf hun armen nog kunnen optrekken. In je eentje kun je de patiënt dan 'overeind' trekken, met de voeten op een soort plank zetten en banden onder de oksels bevestigen. Met een druk op de knop -het zijn altijd elektrische liften- kun je de lift dan bedienen. De patiënt staat als het ware in de machine, die je overal heen kunt manoeuvreren. De passieve lift, bedoeld voor patiënten die weinig meer kunnen, is meer een hanglift. De patiënt hangt dan in een soort zak. Voor deze lift moet je vaak met z'n tweeën zijn- dat is al lastig genoeg.

Waar moet je goed op letten?

Dat het personeel goed geïnstrueerd is. Uitzendkrachten zeggen vaak dat ze de liften kennen, maar even later zie je dat dat niet zo is. 'Dat doe ik wel even', denken ze dan kennelijk. Ook moeten de wieltjes goed kunnen blijven draaien. De rollagers kunnen versleten zijn, of er kunnen haartjes tussen zitten. Besef hoe vaak die liften gebruikt worden: wij hebben ze bij 18 van de 25 bewoners nodig, bij elke bewoner zeker vier of vijf keer per dag.

Wat vindt u zelf het moeilijkst bij deze liften?

Om met deze logge apparaten goed te manoeuvreren. Vaak moeten we in een krappe ruimte een draai maken -ook al gaat dat elektrisch, dan nog sta je te zweten. Ook moet je overal op letten: de haken van de banden moeten goed bevestigd zijn, er mogen geen vingers of een arm klem zitten.

Hebt u het wel eens zien misgaan?

Op onze afdeling gelukkig niet, maar ik hoor regelmatig nare verhalen. Laatst nog van een mevrouw die er ondersteboven in hing.''

Ondersteboven?

Ja. In de zorg weet je soms echt niet wat je meemaakt.

Deel dit artikel