Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat bestuurder vindt van geweld doet niet ter zake, Justitie beslist

Home

Adri Vermaat

Fred Teeven. © anp

"Sla ze maar verrot", zei de burgemeester van Zaltbommel bijna twee jaar geleden, nadat een filiaalhouder van winkelketen Blokker drie overvallers met een karatetrap had weggejaagd.

Zeker als politici en bestuurders het rempedaal loslaten, geeft geweld tegen dieven en overvallers discussie. VVD'er Mark Rutte en zijn partijgenoten Fred Teeven en Ivo Opstelten mogen dan als bewindslieden geen bezwaar hebben tegen het uitdelen van een klap aan de crimineel, uiteindelijk beslissen Openbaar Ministerie (OM) en rechtbank over achtereenvolgens strafvervolging en mate van schuld.

Buitensporig
Als een inbreker door toedoen van zijn slachtoffer(s) gewond raakt bij het uitoefenen van zijn 'vak', of overlijdt, moet politieonderzoek uitwijzen of er sprake was van noodweer. Tot enkele jaren geleden kwam het voor dat verdachten, burgers die een overvaller of inbreker verwondden of doodden, hangende het onderzoek in voorarrest bleven.

De richtlijnen hierover zijn versoepeld. Formeel is een slachtoffer die een dader doodt, gedurende het onderzoek weliswaar verdachte, maar hij hoeft niet naar de cel. Pas wanneer blijkt dat er buitensporig geweld op de inbreker of overvaller is toegepast en dat niet uit noodweer is gehandeld, verandert het juridische traject. Waar het om gaat, is dat het geweld tegen inbrekers en overvallers 'proportioneel' is.

Eigenrichting
In zijn algemeenheid is niet aan te geven waar buitensporig geweld begint. Elk incident verschilt. De omstandigheden waaronder geweld wordt toegepast zijn nooit dezelfde. De aanmoediging van de burgemeester van Zaltbommel die 'Sla ze maar verrot' riep, kan beter niet als richtlijn worden gevolgd. Die zinsnede immers kan worden uitgelegd als eigenrichting, met alle juridische gevolgen van dien.

Niet alleen burgers hebben moeite de scheidslijn vast te stellen, politie en Justitie ook. November vorig jaar betrapten vier mannen bij het Frans Ottenstadion in Amsterdam een 50-jarige inbreker. De man werd met een honkbalknuppel geslagen en raakte in coma. De vier mannen werden opgepakt. Drie van hen kwamen snel vrij. De hoofdverdachte mocht, wegens familieomstandigheden, in januari naar huis. Het OM moet nog beslissen of de vier daadwerkelijk worden vervolgd.

Deel dit artikel