Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Was Franciscus betrokken bij misdaden van de Argentijnse junta?

Home

Redactie

Feest op het sint Pieterplein in Rome. Is de nieuwe paus 'fout'? © REUTERS

Aan paus Franciscus kleeft mogelijk een forse smet. Hij zou betrokken zijn bij de verdwijning van twee linkse tegenstanders.

Die claim komt van de bekende Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbistky. In het boek 'el Silencio' uit 2005 beschrijft hij hoe bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla gedoogden.

Sterker, zij zouden zelfs hebben geholpen bij de bestrijding van gemeenschappelijke vijanden, zoals atheïsten en communisten. Jorge Bergoglio zelf was volgens Verbitsky in 1977 betrokken bij de verdwijning van twee linkse jezuïeten. Bergoglio zelf maakt ook deel uit van deze katholieke orde.

Tijdens een proces in 2007 tegen de katholieke geestelijke Cristian Federico von Wernich, die actief meedeed aan de onderdrukking van de junta, zweeg Bergoglio. "Heeft hij helemaal niks te zeggen over dit proces?", zo citeerde NRC Handelsblad destijds getuige Estela de Cuadra, wier zus onder de junta verdween. Daar had Bergoglio volgens Verbitsky dus zijn reden voor.

Bergoglio leidde jezuïeten ten tijde van vuile oorlog
De militaire dictatuur in Argentinië, ook wel vuile oorlog genoemd, liep van 1976 tot 1983. Bergoglio was destijds provinciaal overste van de jezuïeten. Officieel heeft hij zich in die functie ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden.

Dat was een lastige opgave aangezien er ook Argentijnse jezuïeten waren die zich radicaal tegen de junta keerden en de kant van de armen en onderdrukten kozen.

Deel dit artikel