Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Was er sprake van uitlokking in de zaak tegen zes terreurverdachten?

Home

Kristel van Teefelen

Politiebeveiliging bij de rechtbank waar zes terreurverdachten voor het eerst voor de rechter verschijnen. De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. © ANP

De politieactie tegen zes terreurverdachten was gevoelig. Een belangrijke vraag in de rechtszaak: zouden zij ook zonder het optreden van infiltranten in actie zijn gekomen?

Hardi N. stond te popelen om in actie te komen. Dat vertelde de hoofdverdachte in een van de grootste Nederlandse terreurzaken in jaren tijdens zijn eerste ontmoeting met wat later een infiltrant van de politie bleek te zijn. De in Irak geboren N. (34) zei op zoek te zijn naar een festival als doelwit. Hij had al nagedacht over hoe de aanslag eruit kon zien: in een stad zou een autobom tot ontploffing worden gebracht, terwijl er bijna tegelijkertijd een aanval op een festival zou zijn. Daar zouden hij en zijn kompanen, uitgerust met kalasjnikovs, bomgordels en handvuurwapens, zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken en zelf martelaar worden.

Lees verder na de advertentie

Dat gesprek was afgelopen zomer. Gisteren stonden N. en vijf medeverdachten voor het eerst voor de rechtbank. Het Openbaar Ministerie nam tijdens de voorbereidende zitting de tijd voor een uitgebreide beschrijving van het grootschalige politieonderzoek naar de terreurgroep, waaronder de infiltratieactie. De officier van justitie zei ervan overtuigd te zijn dat Nederland een grootschalige aanslag met mogelijk tientallen doden bespaard is gebleven, dankzij die infiltratieactie. “Daardoor is het gevaar nooit reëel geweest. Politie en justitie konden van zeer dichtbij zicht houden op het handelen van de verdachten.”

Het OM ontkent dat er van uitlokking sprake is geweest. De informanten gingen terughoudend te werk en het initiatief lag volledig bij N. en zijn medeverdachten.

Vakantiehuisje

De advocaten van de verdachten denken daar anders over. Er zijn wel degelijk aanwijzingen dat de verdachten zijn uitgelokt. Het was de informant die contact legde met N., die hem hulp aanbood bij het trainen met de wapens en die zelfs de (onklaar gemaakte) wapens leverde. “Zonder dat optreden van het OM zouden de feiten nooit zijn gepleegd”, aldus Serge Weening, advocaat van N. De rechtbank besloot op verzoek van de advocaten dat de infiltranten gehoord gaan worden als getuigen.

Uiteindelijk werden vijf van de verdachten eind september aangehouden in een vakantiehuisje in Weert –gehuurd door justitie – waar ze aan het trainen waren met de wapens die ze hadden gekregen. Omdat één van de mannen, Wail el A. (21), op agenten probeerde te schieten met het onklaar gemaakte wapen, wordt hem ook poging tot moord verweten. De anderen staan terecht voor het voorbereiden van een terreuraanslag en deelname aan een terroristische organisatie.

Hoofdverdachte N. was gisteren niet aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtszaal in Rotterdam, drie van zijn medeverdachten wel. Zij zeiden niet veel, behalve dat ze naar huis willen. Ook in verhoren houden alle zes tot nu toe hun mond. Volgens hun advocaten zal dat zo blijven tot het volledige onderzoeksdossier klaar is. En dat kan nog wel even duren: het onderzoek is nog in volle gang. Zicht op de inhoudelijke behandeling van de zaak is er nog niet.

De rechter bepaalde dat de verdachten voorlopig vast blijven zitten. Een zevende man is inmiddels al op vrije voeten. Hij lijkt geen actieve rol te hebben gehad in de groep. Het OM heeft nog niet besloten of hij überhaupt wordt vervolgd.

Drie verdachten eerder veroordeeld

Drie van de zes terreurverdachten werden eerder veroordeeld voor een terreur-misdrijf. Hoofdverdachte Hardi N. (34) werd vorig jaar veroordeeld omdat hij een poging deed om uit te reizen naar het kalifaat van IS om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd. Ook zou hij jihadstrijders heb-ben gefinancierd. In 2016 kreeg N. anderhalf jaar cel voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Die straf werd in 2017 in hoger beroep omgezet in drie maanden cel en 21 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Samen met N. werden destijds ook Seyed H. en Adil C. aangehouden. Zij werden eveneens door de rechtbank veroordeeld omdat ze zich wilden aansluiten bij een terreurgroep.

Lees ook: de verdachten van de geplande aanslagen werden al langer in de gaten gehouden.

Volgens hoogleraar terrorismebestrijding Edwin Bakker tonen de arrestaties op het eerste gezicht het succes aan van de samenwerkende overheidsdiensten, die lang genoeg wachtten om bewijs te verzamelen.

Deel dit artikel