Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wapenstilstand op grootste vliegveld Libië

Home

Redactie

Een beschadigde terminal in Tripoli © afp

Na vijf dagen vechten op Tripoli International Airport hebben de twee rivaliserende milities die op het vliegveld met elkaar slaags waren geraakt een wapenstilstand bereikt. Dat heeft een woordvoerder van één van de milities laten weten.

De strijd om de controle over het vliegveld speelde zich af tussen strijders uit de noordwestelijke plaats Zintan, die het vliegveld sinds de val van Muammar Kadaffi in 2011 in handen hebben, en een gewapende groep uit de westelijke plaats Misrata.

'Er is een overeenkomst bereikt tussen de conflicerende partijen om het vliegveld over te dragen aan een comité dat is aangesteld door de minister president', zei Mahmoud al-Hatwish, woordvoerder van de gemeenteraad van Zintan.

Inwoners van Libië kregen een paar dagen geleden een onaangename verrassing, toen het vliegveld veranderde in een slagveld. Bij raketaanvallen raakte 90 procent van de geparkeerde vliegtuigen zwaar beschadigd. Er vielen meerdere dodelijke slachtoffers en de VN riep medewerkers op Libië zo spoedig mogelijk te verlaten.

Misrata heeft de wapenstilstand nog niet bevestigd.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel