Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wanneer is een stukje kip zo bedorven dat je er echt niets meer mee kunt doen?

Home

Jeroen Thijssen

Wat geeft een liefhebbende ouder zijn zoon of dochter mee wanneer die gaat studeren in de grote stad? Wijze raad, een pak condooms, oude huisraad? Goed idee, maar wel wat voor de hand liggend.

Denk eens terug aan uw eigen studententijd -aan de wc, aan de badkamer en vooral aan de keuken: vaak maanden van een poetsbeurt verschoond! Terwijl je toch geweldig ziek kunt worden van eten, ook dat is bekend. Zij het niet altijd bij studenten.

Het Voedingscentrum, waakhond van onze gezonde maaltijd, heeft een folder aan de keukenhygiëne gewijd met de onheilspellende naam Bacteriewijzer, een dik geplastificeerde publicatie die verplicht zou moeten hangen in ieder studentenhuis. De opsomming van ziekmakende beestjes alleen al maakt je misselijk. Bacillus cereus (acute vorm): overgeven binnen enkele uren. Campylobacter jejuni, een vrolijk naampje voor de eencellige die voorkomt in rauwe kip en gevogelte: diarree na twee tot zeven dagen, met mogelijke aantasting van het zenuwstelsel. Weer anderen veroorzaken oedeem, chronische spierpijn en leverstoornissen.

Volgens deskundigen kan een dergelijke bederf al vierentwintig uur na aankoop plaatsvinden. Bacteriën fokken als vliegen, maar dan met z'n miljoenen tegelijk.

Maar wanneer is bijvoorbeeld een stukje kip zo bedorven dat je er echt niets meer mee kunt doen? Als het stinkt, ja, maar er is een groot continuüm tussen het vers geurende boutje van de poelier en het stinkende, haast borrelende brok dat ik in mijn studententijd nog wel eens uit de gezamenlijke koelkast moest verwijderen. Ik heb, in diezelfde tijd, kip doorbakken en opgegeten die huisgenoten de adem benam, en ik leef nog. Dus hoe zit dat?

Ik moet onderscheid maken tussen het bederven van eten, zegt Marcel Zwietering, en van ziek worden door eten. Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen Universiteit, dus hij kan het weten. Bij bederf groeien bacteriën op het dode beest die smerige smaakjes veroorzaken. Je wordt er niet ziek van, maar het stinkt wel. Dat is handig, dan weet je dat het stuk hoen bedorven is.

Ziekmakende microben daarentegen hoef je helemaal niet te ruiken. Een stukje kip kan net van de slachter komen, koel zijn bewaard, binnen een dag opgegeten en toch de eter ziek maken. Een duizendtal microben van soorten als Salmonella en genoemde Campylobacter is voldoende om zwakkere mensen te laten krimpen van ellende. Dat zijn vooral ouderen en jonge kinderen, maar na een avondje stappen kan menig student wel tot de zwakkeren van de samenleving worden gerekend, al gaat het weer over.

Maar wat, als die katerige student dan honger krijgt en in de koelkast een stinkend stukje kip aantreft? Juist.

Tip van een overlever van studentenhuis Korvel: door en door bakken. Wie zijn boutje helemaal gaar maakt kan eten zonder voor zijn leven te vrezen. De hitte doodt de bacteriën, zowel de ziekmakende als de stinkende. Het smaakt nergens naar, of beter: het smaakt bedorvenmaar gevaarlijk is het niet.

Tip voor de liefhebbende ouder: plak de Bacteriewijzer op de deur van de koelkast in het studentenhuis, waar uw kind zijn gevaarlijke leven leidt. Voor euro2,50 aan te vragen op voedingscentrum. nl, of gratis te downloaden.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie