Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wanneer houdt deze recessie nou eens op?

Home

Jan Kleinnijenhuis

© Tom Janssen
ANALYSE

Nog even doorbijten, pas dan wordt het mogelijk langzaamaan weer beter. De boodschap die De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren naar buiten bracht over de verwachte ontwikkeling van de economie, is opnieuw flink somberder dan verwacht.

En de kans is groot dat ook deze voorspellingen weer te rooskleurig blijken, zo laat DNB zelf doorschemeren. Het kabinet wacht een zware opgave: om het begrotingstekort binnen de normen te houden, moet het tot 8 miljard euro extra bezuinigen.

Al twee jaar lang moet de centrale bank de voorspellingen voor de economische groei keer op keer naar beneden bijstellen. De recessie waar Nederland in is beland, is veel hardnekkiger dan eerder gedacht, of zelfs gevreesd. In 2013 krimpt de economie met 0,8 procent, en loopt de werkloosheid op met nog eens 140.000. "Een heel guur jaar", zo typeert directeur Job Swank van DNB nu al de economische situatie in heel 2013. Pas halverwege 2014 stabiliseert de werkloosheid, denkt de bank, en zal de economische groei met 0,5 procent weer licht positief uitkomen.

De Nederlandse economie heeft sterk te lijden onder de tegenvallende wereldhandel, die naar verwachting pas in 2014 weer iets aantrekt. Daarnaast blijft de consumptie krimpen als gevolg van de verminderde koopkracht van consumenten. Na een krimp van 2 procent dit jaar voorziet DNB in 2014 nog een min van 1,8 procent. En dat terwijl huishoudens volgens DNB al sterk interen op hun spaargelden om de consumptie enigszins op peil te houden.

De voorspellingen betekenen voor het kabinet opnieuw een streep door de rekening. Het tekort op de begroting komt bij ongewijzigd beleid in 2014 uit op 3,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) - ruim boven de 3 procent waaraan PvdA en VVD zich hebben gecommitteerd.

Om dat doel te halen, is een extra bezuiniging van 6 tot 8 miljard euro nodig. "Het precieze bedrag zal afhangen van de manier waarop het kabinet die bezuiniging invult", aldus Swank.

Lastenverzwaringen zijn de snelste manier, maar daaraan kleven sterke nadelen. De koopkracht daalt dan verder, terwijl de consumptie al sterk krimpt. "En ook op langere termijn zal de economische groei lager uitvallen als de lasten worden verhoogd", aldus Swank.

Ook de bezuinigingen die DNB nu noodzakelijk acht, zullen de groeivoorspellingen weer omlaagbrengen. Als het kabinet daadwerkelijk inzet op het halen van de norm van 3 procent, 'dan moeten we hopen op een plusje voor de groei in 2014' beaamt Swank.

"We moeten echt door de zure appel heen. In 2015 is de economie nog niet terug op het niveau van 2008 - dat geeft wel aan wat deze crisis teweeg heeft gebracht."

Deel dit artikel