Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wahid belooft Wiranto amnestie

Home

De Indonesische president Wahid heeft zijn aanval op ex-legerleider Wiranto afgezwakt. Hoewel hij Wiranto opnieuw vroeg op te stappen vanwege diens vermeende verantwoordelijkheid voor het geweld op Oost-Timor, zei hij hem bij een veroordeling gratie te zullen verlenen.

Wahid eist het vertrek van Wiranto sinds twee weken geleden een officieel rapport de ex-legerleider medeschuldig verklaarde aan het geweld op Oost-Timor, vorig najaar. Wiranto weigert tot nu toe echter op te stappen. Wahids harde taal tegen de huidige minister van politieke en veiligheidszaken hebben verbazing gewekt, omdat die door analisten als een vernedering van Wiranto wordt gezien. Ook wordt gespeculeerd over een mogelijke coup door het leger.

Gisteren zei Wahid in het middagjournaal van de Vlaamse VRT dat hij een proces voor een internationaal hof wil vermijden en Wiranto in eigen land wil berechten. Hij voegde eraan toe dat de oproep om op te stappen niet betekent dat hij Wiranto niet respecteert. ,,Ik weet wat hij voor de democratie in Indonesië heeft gedaan'', aldus Wahid.

Tegen het Indonesische persbureau zei de president vervolgens dat hij, mocht Wiranto worden veroordeeld, gratie zal verlenen. Ook hoeft de generaal niet persoonlijk bij de rechtszaak aanwezig te zijn, ,,omdat hij de strijdkrachten als instituut vertegenwoordigt''. De amnestie zou niet gelden voor andere militairen, militieleden of burgers die betrokken waren bij het geweld dat dit najaar honderden Oost-Timorezen het leven kostte.

Wahid keert dit weekeinde terug naar Indonesië na een twee weken durende rondreis door Europa. Wiranto heeft gezegd de president eerst te willen spreken voordat hij welke stap dan ook neemt. Ook gisteren wees Wahid iedere mogelijkheid van een legercoup van de hand, en zei dat Wiranto daar nooit toe zal overgaan.

Wahid had overigens eind januari al tegen het Duitse weekblad Der Spiegel verklaard dat hij de voormalige Indonesische leiders wil ontzien. Na een eventuele veroordeling in een rechtszaak zou hij de ex-presidenten Soeharto en Habibie - en ook legerleider Wiranto - willen pardonneren. ,,Een jonge natie moet haar voormalige staatshoofden respecteren'', liet Wahid toen weten. Na het uitkomen van het Oost-Timorrapport was zijn toon jegens Wiranto echter aanzienlijk verhard.

Wahid was gisteren op bezoek bij de Europese Commissie in Brussel. Voorzitter Prodi sprak van een nieuwe fase in de betrekkingen, maar drong aan op verdergaande democratisering.

Overigens zijn dit weekeinde opnieuw negen doden gevallen bij etnisch en religieus geweld in Indonesië. Zes mensen werden doodgeschoten in Atjeh, en bij gevechten tussen christenen en moslims op de Molukken vielen drie doden.

Deel dit artikel