Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom zou je het bloed van Johannes Paulus willen stelen?

Home

Robin de Wever

Paus Johannes Paulus II © afp

In Italië werd afgelopen weekeinde een doosje met bloed van paus Johannes Paulus II gestolen. Waar waren de dieven op uit? Vier vragen.

Wat is er precies gebeurd?
Bij een inbraak in een kerkje in de bergen ten oosten van Rome is een glazen doosje ontvreemd, met daarin dus een relikwie van Johannes Paulus. Om precies te zijn: een stukje textielweefsel met gestold bloed. Het doekje maakte deel uit van de soutane (toga) die de voormalige paus droeg toen hij in 1981 ontsnapte aan een moordaanslag.

Johannes Paulus' secretaris schonk het relikwie in 2011 aan het kerkje, omdat de voormalige paus een bijzondere band met het kerkje en de omgeving had. Hij trok zich er tijdens zijn pausschap regelmatig terug. Sindsdien zijn de relikwie en het kerkje toeristische trekpleisters.

Wat maakt het relikwie bijzonder?
Stoffelijke overschotten van zaligen hebben in de rooms-katholieke kerk een bijzondere waarde: zaligen (zoals Johannes Paulus) staan erg dicht bij God en kunnen als geen ander bemiddelen tussen hemel en aarde. Met andere woorden: niets brengt je zo dicht bij God als een bloedrelikwie. De diefstal is dus bijna letterlijk heiligschennis.

Is het stukje weefsel veel waard?
Ja en nee. Het is niet getaxeerd, maar bloed van een voormalige paus is in de ogen van veel rooms-katholieken van onschatbare waarde. Er bestaan wereldwijd slechts drie van deze relieken. In april gaat de waarde flink stijgen: Johannes Paulus wordt dan heiligverklaard. De kans dat iemand rijk wordt van een relikwie is minimaal, want het Vaticaan verbiedt de verkoop ervan.

Is al bekend wie verantwoordelijk is voor de diefstal?
De politie maakte vrijdag bekend dat drie drugsverslaafden waren opgepakt. Zij zeggen dat ze het relikwie hebben weggegooid, omdat ze niet wisten dat het een bijzondere waarde had.

De politie vond het doosje donderdag terug, maar van het doekje was geen spoor te bekennen. Daarom werd een zoekactie gestart: de regio werd uitgekamd, op zoek naar dat ene doekje. Vrijdagmiddag maakte de politie bekend dat ze het (althans: een groot deel ervan) had teruggevonden.

Lees verder na de advertentie
De plaats delict. © Reuters
De monstrans met Johannes Paulus' bloed, vóór de diefstal. © apHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie