Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom zou Apple in Twitter willen investeren?

Home

Heleen van Lier

Tim Cook. © REUTERS

De technologiewereld stond afgelopen weekend op zijn kop na een primeur van The New York Times. Apple zou volgens de krant overwegen om honderden miljoenen dollars in Twitter te steken. Of het klopt of niet, de discussie is inmiddels flink opgelaaid: waarom zou het meest succesvolle bedrijf ter wereld in een sociaal netwerk willen investeren?

Het verhaal wordt inmiddels tegengesproken door de andere belangrijke Amerikaanse krant, The Wall Street Journal. De gesprekken zouden een jaar geleden hebben plaatsgevonden en op niets zijn uitgelopen. Zakenblad Forbes vindt dit plausibel. 'Twitter heeft het geld van Apple niet nodig en voor Apple is een paar honderd miljoen een peuleschil. Het feit dat de deal nog niet heeft plaatsgevonden, toont aan dat Apple-baas Tim Cook waarschijnlijk ook geen goede reden bedenken waarom ze in Twitter zouden willen investeren.'

De New York Times kan wel een paar redenen bedenken, en denkt dat Apple met een strategische investering in Twitter eindelijk een voet aan de grond zou willen krijgen in sociale-netwerkmarkt. Apple ondernam hier al eerder pogingen toe, maar dit kwam nooit echt van de grond. Ping, het sociale netwerk dat werd geïntegreerd met iTunes, flopte en wordt waarschijnlijk stopgezet.

Facebook
Apple-baas Tim Cook lonkte dit jaar naar Facebook, maar het grootste sociale netwerk ter wereld werkt samen met Apple-concurrrent Microsoft en komt binnenkort met een eigen telefoon. Google, met het gratis Android-besturingssysteem een grote concurrent op het gebied van apps, stelt sociaal centraal met de integratie van Google plus. Als op alle andere telefoons sociaal netwerken prevaleert, kan Apple dan nog achterblijven?

Het antwoord wordt door Cook zelf gegeven: 'Apple heeft geen eigen sociaal netwerk, maar moet Apple sociaal zijn? Ja!', zei hij onlangs tijdens een technologieconferentie. De deal zou Apple meer toegang geven tot Twitters grondige kennis van het sociale web, en kunnen leiden tot verdere integratie van Twitter in de hardware van Apple.

Desondanks zijn de belangrijke nieuwsmedia helder in hun afwijzing van de geruchten. Zou Apple ooit investeren in Twitter? Echt niet!, schrijft CNN. Forbes schrijft: Apple hoeft helemaal niet sociaal te zijn. Zal Apple meer computers of smartphones verkopen als het sociaal wordt? Nee!, stelt Forbes. Het zit gewoon niet in het DNA van Apple. Als marketingtool heeft Apple het al helemaal niet nodig. Door de mysterie die Apple rondom nieuwe producten creëren, praten mensen er uit zichzelf al over. Alle bedrijven die met sociale media bezig zijn zouden bij Apple in de leer moeten gaan, stelt Forbes.

The Next Web denkt dat een mogelijk belang van Apple in Twitter vooral slecht nieuws zal zijn voor de leden. Zo heeft Twitter al integratie met Instagram beperkt, nadat Facebook Instagram kocht. Mochten de geruchten kloppen, kunnen de leden zich opmaken voor een hevige strijd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie