Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom zat Karl Dittrich in de cel?

Home

redactie binnenland

De kandidaat nummer één voor het burgemeesterschap in Maastricht, Karl Dittrich, was van 1992 tot 1995 voorzitter van voetbalvereniging MVV. Voor die tijd was hij twee jaar vice-voorzitter. De Fiod (Fiscale en Inlichtingen- en opsporingsdienst) deed tijdens Dittrichs voorzitterschap een inval bij de voetbalclub.

De kwestie begon in 1993 met de aangifte van een boekhouder op verdenking van fraude. De man bekende al snel 260000 gulden in eigen zak te hebben gestoken. Dat was echter niet het gehele vermiste bedrag en de politie kreeg het vermoeden dat er meer aan de hand was bij de voetbalclub.

Op 15 november van datzelfde jaar deed de Fiod een inval. MVV werd verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Daarnaast kwam er nog een onderzoek naar omkoping door de Maastrichtse club. Door een gelijkspel tegen FC Utrecht, aan het einde van de competitie in 1991, bleef MVV in de eredivisie. Dat resultaat zou zijn 'gekocht'. De omkoping kon echter niet worden vastgesteld.

Directeur R. Weijzen, die nota bene zelf de boekhouder had aangegeven, werd in bewaring gesteld. Enkele dagen later werden vier bestuursleden van de voetbalclub voor verhoor opgepakt, plus nog een aantal medewerkers van MVV. Onder de bestuursleden was dus ook toenmalig voorzitter Dittrich. Hij mocht na vier dagen zijn cel weer uit.

Wat zich precies heeft afgespeeld bij de Maastrichtse club is nooit helemaal opgehelderd. Alleen de oud-boekhouder werd veroordeeld; hij kreeg één jaar cel wegens fraude.

De stichting MVV, het bestuur en andere betrokkenen hoefden zich niet voor de rechtbank te verantwoorden. Justitie kwam met hen tot een schikking van in totaal 200000 gulden. De stichting betaalde 160000 gulden. Voor de bestuursleden, onder wie Dittrich, was de zaak met 7500 gulden afgedaan.

Deze schikking betekende volgens de club geen schuldbekentenis. Justitie besloot tot de deal omdat een rechtszaak te weinig zou opleveren: geen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Een financiële regeling leverde justitie meer op dan een langdurige rechtszaak.

Deel dit artikel