Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom Trump een flinke gok neemt door te praten met Noord-Korea

Home

Gijs Moes

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zullen waarschijnlijk eind mei met elkaar spreken. De locatie van dat gesprek is nog onbekend. © AFP

Donald Trump neemt een flinke gok door toe te stemmen in een ontmoeting met Kim Jong-un. Wordt dit de grote doorbraak in het conflict rond Noord-Korea, of moet dit wel op een fiasco uitdraaien?

Noord-Korea dringt al lang aan op een ontmoeting met de hoogste leider van hun aartsvijand, de Verenigde Staten. De voorgangers van Donald Trump, Barack Obama en George W. Bush, hebben dat nooit aangedurfd. Hun inschatting was dat er voor de VS weinig te winnen viel bij het om de tafel zitten met de dictator van een klein communistisch land dat met oorlog dreigt.

Lees verder na de advertentie

Bill Clinton was in 2000 de enige die een ontmoeting serieus heeft overwogen. Zijn minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright was in Pyongyang geweest en Kim Jong-il, de vader van de huidige leider, wilde Clinton ontmoeten. Maar ook toen, in de nadagen van zijn presidentschap, besloot Clinton dit niet te doen. Trump waagt de sprong nu wel, al valt niet uit te sluiten dat de hele ontmoeting binnenkort met een tweet weer wordt afgeblazen.

Kernraket

Wat is er veranderd? Ten eerste kan Noord-Korea meer druk uitoefenen, nu vrijwel zeker lijkt dat het land beschikt over een kernraket waarmee het ook de VS kan treffen. Het atoomprogramma waar de Kims al die jaren stug aan hebben vastgehouden heeft voor hen dan toch iets opgeleverd. Ten tweede heeft de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, een verzoenende rol gespeeld. Door Noord-Koreanen uit te nodigen bij de Olympische Winterspelen en door een delegatie naar Pyongyang te sturen.

Tekst loopt door onder de foto

De Zuid-Koreaanse delegatieleider Chung Eui-yong spreekt vrijdag met de pers in Washington nadat hij heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse president Trump ingaat op de uitnodiging voor een gesprek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © Getty Images

Maar vooral de president van de VS is veranderd: Trump pakt dit soort zaken heel anders aan dan zijn voorgangers. Waar Clinton, Obama en ook Bush besluiten namen na ampele overweging en overleg met experts, volgt Trump zijn intuïtie. Omdat hij dat nu eenmaal graag doet, of omdat er niemand anders in de buurt is. Het Witte Huis kampt met een schrijnend gebrek aan deskundigen in internationale betrekkingen, zeker als het om Azië gaat.

Volgens verslagen in de Amerikaanse media was het niet gepland dat Trump de Zuid-Koreanen zou ontmoeten. Dat hij, toen dat wel gebeurde, direct ‘ja’ zou zeggen op het voorstel voor een ontmoeting met Kim, had helemaal niemand verwacht. Toch maakte de Zuid-Koreaanse delegatie dit even later bekend en bevestigde een woordvoerster van Trump het nieuws.  De Amerikaanse president twitterde zelf ook over het nieuws.

Tekst loopt door onder tweet

De grote vraag is nu wat er gebeurt als Trump en Kim straks in een kamer zitten. Wie is dan het best voorbereid, wie weet waar hij naartoe wil en welke rode lijnen hij in de gaten moet houden? Trump is zelf erg trots op zijn vermogen om deals te sluiten, maar ook bij snelle deals is een goede voorbereiding essentieel. En het is zeer de vraag of Trump in dit geval de best voorbereide partij zal zijn. Als de ontmoeting al doorgaat, kan hij ook geconfronteerd worden met Noord-Koreaanse eisen waaraan hij niet kan voldoen.

In het slechtste geval is straks het ego van Trump gekwetst door de man die hij eerder ‘little rocket man’ noemde. En dan kan de rest van de wereld zijn hart vasthouden voor de Amerikaanse reactie. Trump, die Kim ook al ‘a smart cookie’ (een slimme jongen) heeft genoemd, kan zo weer in de agressieve militaire reflex schieten. Dan komen de ‘fire and fury’ (vuur en woede) waar hij mee heeft gedreigd ineens griezelig dichtbij.   

Lees ook: Kim Jong-un en Trump maken afspraak voor 'historische ontmoeting'

Deel dit artikel