Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom het als moslim zo moeilijk is fan te zijn van Engeland

Home

Marco Visser

Engelse fans uitgedost als christelijke ridders. © afp

Voor een Britse moslim valt het niet mee om fan te zijn van het Engelse voetbalteam. Fans die zijn uitgedost als kruisvaarders, close ups van supporters die gewapend als tempeliers in de lens brullen, bij moslims roept het geen warme gevoelens op, schrijft blogger Nooruddean Choudry op The Guardian.

Hij ziet de - terechte - afschuw over de antisemitische leuzen en nazi-begroetingen van de Poolse supporters. Maar waarom dan die onverschilligheid over de Engelse verwijzingen naar een bloedige invasie in moslimlanden? "Er is natuurlijk wel een duidelijk verschil", ziet ook de blogger van Pakistaanse afkomst. "Ik geloof geen moment dat de fans die zijn gekleed als christelijke ridders dat doen om moslims te kwetsen - althans, dat hoop ik niet - terwijl er duidelijk een dreiging uitgaat van het misselijkmakend gedrag van de neo-nazi's."

Toch noemt Choudry de carnavaleske uitdossingen van de Engelsen storend. Stel je eens voor dat tijdens het WK in Qatar in 2022 de Arabische fans zich massaal zouden verkleden als Saladin (de moslimleider die in 1187 Jeruzalem heroverde), dat vanuit de tribunes een Saraceens leger van supporters collectief het zwaard met Koranteksten heft. Hoe zouden de Engelse fans dan reageren, vraagt Choudry zich af.

"Ik weet zeker dat die verkleedpartij in alle onschuld gebeurt. Maar in de context van de English Defense League en hun anti-islamitische retoriek, maakt het bij mij weinig vaderlandsliefde los. Het zorgt er voor dat ik me moslim voel in plaats van Engelsman, en ik zou me veel liever beide voelen."

Choudry heeft nog een reden waarom hij als Britse-Aziaat moeite heeft met het Engelse team; de aanwezigheid van verdediger John Terry. De oud-aanvoerder moet volgende maand voor de rechtbank verschijnen omdat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten tegenover mede-international Anton Ferdinand. Dat Terry gewoon voor het nationale team is opgeroepen en op het veld staat, geeft volgens Choudry een vreselijk signaal af. "Het vertelt mij dat ik mijn mond moet houden als een collega die goed is in zijn werk mij racistisch bejegend."

Deel dit artikel