Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom de ‘oudejaarsbonus’ voor de jongeren van Wijk bij Duurstede een slimme framingstrategie is

Home

Hans de Bruijn

Vuurwerk in Rotterdam © ANP
Framing

In Wijk bij Duurstede valt de schade door vuurwerk mee. Daarom krijgen jongeren een ‘oudjaarbonus’ van 6000 euro van de wethouder. 

Er was 9000 euro in de begroting opgenomen, maar er is voor 3000 euro vernield. Dus blijft die 6000 euro over. Veel tegenstanders vinden dit ronduit idioot. Je beloont mensen omdat ze géén strafbare feiten plegen. Iemand dreigt stennis te schoppen, doet dat vervolgens niet en krijgt een beloning? Dat is de wereld op z’n kop.

Lees verder na de advertentie

Hoe kun je de oudjaarbonus framen? Het eerste frame is dat de wethouder 9000 euro heeft gereserveerd voor het herstel van de schade, die in de oudejaarsnacht wordt aangericht. Valt die schade mee? Tja, dan mag het resterende bedrag naar activiteiten voor jongeren - gaan de jongeren erop vooruit.

Je kunt opvattingen heel sterk beïnvloeden door iets niet als winst, maar als verlies te framen

Een tweede frame kan zijn dat de gemeente 9000 euro beschikbaar heeft voor activiteiten voor jongeren. Richten die jongeren schade aan in de oudejaarsnacht? Tja, dan worden de kosten van herstel van die 9000 euro afgetrokken. En dus krijgen de jongeren maar 6000 euro. Jongeren gaan erop achteruit.

Goede kans dat die tegenstanders van zojuist dat een goede zaak vinden. Als jongeren zich misdragen, worden ze bestraft.

Het is een bekende framingstrategie. Je kunt opvattingen heel sterk beïnvloeden door iets niet als winst, maar als verlies te framen. Ondertussen gaat het om dezelfde uitkomst: de jongeren krijgen nog steeds 6000 euro.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Je kunt opvattingen heel sterk beïnvloeden door iets niet als winst, maar als verlies te framen