Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarnemers binnen 24 uur in Syrië

Home

Emma van der Wateren

Rook stijgt op uit het Syrische Aleppo, waar volgens persbureau SANA vandaag schietpartijen plaatsvonden. © afp
Update

Binnen 24 uur zal er al een team van 6 waarnemers aanwezig zijn in Syrië om erop toe te zien dat alle partijen zich houden aan de wapenstilstand. Zij kunnen binnen 36 uur aan het werk gaan. Enkele dagen later komen er dan meer. Dat zegt een woordvoerder van Kofi Annan, die namens de VN en de Arabische Liga in Syrië bemiddelt.

De Veiligheidsraad van de VN heeft vandaag unaniem toestemming gegeven voor het sturen van 30 ongewapende waarnemers naar Syrië. Ook Rusland en China stemden in met de resolutie.  De Russische ambassadeur maakte echter duidelijk dat uit 'respect voor de soevereiniteit van Syrië' er grenzen zijn aan de actie vanuit de VN die Moskou zal steunen.  Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het regime van president Bashar al-Assad.

Een nieuwe resolutie is nodig om een volledig bemande missie van meer dan 200 waarnemers mogelijk te maken. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei vandaag dat hij woensdag concrete voorstellen wil doen voor een complete waarnemersmissie.

Syrische militairen bombardeerden vandaag twee wijken in de stad Homs, waarbij zeker zes mensen omkwamen. In de stad Aleppo openden strijders die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad, het vuur op deelnemers aan een uitvaartplechtigheid voor een demonstrant. Zeker vier mensen vonden de dood, aldus de oppositie. In de plaats Dmeir, niet ver van Damascus, openden volgens de oppositie leden van de veiligheidsdiensten het vuur op een auto, waardoor zeker één persoon om het leven kwam.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie