Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarbij?

Home

door Hella Kuipers

Kortgeleden publiceerde de BBC de toptien van meest onuitgelezen boeken. Dat Ulysses en Harry Potter IV op de lijst stonden, verbaasde mij persoonlijk niet. Maar Captain Corelli's Mandolin! Een van de allermooiste boeken die ik ooit gelezen heb! (Waar ze zo'n walgelijke moest-verboden-worden film van hebben gemaakt!)

Over smaak valt niet te twisten. Dat bleek opnieuw toen ik de lijst van Best Verkochte Boeken in 2006 doornam (www.cpnb.nl ). Van de honderd titels heb ik er precies 6 ½ gelezen.

Is het erg, dat ik Dan Brown heb gemist? Daphne Deckers? Hans Münstermann? Saskia Noort? Heleen van Royen? Tommy Wieringa? Misschien wel – ik kan het niet beoordelen. Ik weet maar één ding zeker: alle boeken willen lezen is net zoiets als alle mensen willen kennen. Onmogelijk! Bovendien houdt bijblijven het gevaar in, dat ik grootheden uit het verleden mis. Bijblijven met de Nederlandse literatuur houdt in dat ik grootheden uit de rest van de wereld mis. Hoe erg is dat allemaal?

Niet erg. Ik hoef niet alle mensen te kennen zolang ik een paar goede vrienden heb. Ik hoef niet alles te lezen, zolang er af en toe maar één boek is, dat me boven mezelf uittilt. Dat me jaloers maakt op een fabelachtige techniek, dat me een prachtige film voor ogen tovert, dat me een nieuwe kijk op een oude wereld cadeau doet. Mocht u die ervaring niet gekregen hebben van al die meesterwerken uit 2006, probeer dan alsnog Kapitein Corelli (1994). Raakt u inderdaad achterop met 2007, en misschien is dat het tweede cadeau dat we onszelf kunnen geven: nooit meer bijblijven als leesdoel hanteren, maar uitsluitend leering ende vermaeck.

En dat halve boek van mij? Zafon. Opeens boeide het me niet meer. Welk boek heeft u niet uitgelezen? Welk boek las u louter om bij te blijven?

Deel dit artikel