Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD wil EU-verdrag wijzigen na Europese verkiezingen

Home

Een zitting van het Europees Parlement in Straatsburg © epa

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat het EU-verdrag na de Europese verkiezingen van volgend jaar mei gewijzigd moet worden. Zo'n wijziging begint langzaam 'onvermijdelijk' te worden, zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen donderdag in een Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet vindt een verdragswijziging een onbegaanbare weg, maar daar is Verheijen het dus niet mee eens. Het verdrag is van vóór de financiële en eurocrisis van de laatste 5 jaar en voldoet straks niet meer, aldus Verheijen.

Afwijzend
Hij wil van het kabinet opnieuw horen waarom het zo afwijzend staat tegenover een verdragswijziging. De VVD wil meer Europese samenwerking op het gebied van de interne markt, maar minder op een aantal andere gebieden. Dan moeten we niet terugschrikken voor de optie van een verdragswijziging, aldus Verheijen.

Maar ook zaken als het stoppen met de tweede vergaderlocatie Straatsburg en het mogelijk maken om uit de euro te stappen, zijn onderwerp van debat over een nieuw verdrag. Daar omheen lopen zou 'ongeloofwaardig naar onze burgers en naar de rest van Europa' zijn.

De VVD wil een nieuw verdrag niet voorleggen aan de bevolking in een referendum.

Lees verder na de advertentie
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken © anp

Deel dit artikel