Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD wil bezuiniging op ruimtevaart terugdraaien

Home

Redactie

De Nederlandse astronaut André Kuipers, zoals hij zondag uit de capsule kwam die hem terug naar aarde bracht. © REUTERS

De VVD wil de eerder afgesproken bezuinigingen op de ruimtevaart terugdraaien. Tweede Kamerlid Afke Schaart denkt op de begroting van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een bedrag te hebben gevonden zodat de plannen kunnen worden bijgesteld. Zij gaat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vandaag vragen geld uit een ongebruikte subsidiepot voor energiebeleid aan te wenden voor de ruimtevaart.

Dit jaar gaat er nog bijna 100 miljoen euro naar het Europees ruimtevaartprogramma; in 2015 is dat nog 63 miljoen. Vanaf 2016 wordt er structureel 33 miljoen euro bezuinigd op ruimtevaart. In de Tweede Kamer zijn daar zorgen over, maar Verhagen liet dinsdag weten dat de Kamer aan zet is en dat hij vooralsnog geen reden ziet terug te komen op de in het regeerakkoord afgesproken bezuinigingen. De maatregel werd ook in het recent gesloten begrotingsakkoord tussen CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie voor 2013 ongemoeid gelaten.

Volgens Schaart kan er beter 37 miljoen worden bezuinigd op het energiebeleid. 'Hier is voor de komende jaren 1,5 miljard euro gereserveerd, maar de helft daarvan ligt nog nutteloos op de plank.' Kennis en innovatie vindt zij essentieel voor de economie. 'Het zou doodzonde zijn als we de Nederlandse bijdrage aan de ruimtevaart zouden verlagen. Elke euro die we in de ruimtevaartsector investeren, levert ons minstens 2,2 euro op. Als we onze bijdrage verlagen, dan lopen we opdrachten mis. Kennis en technologie gaan dan verloren.'

Zij heeft zorgen over de werkgelegenheid bij het Europees centrum voor ruimtevaart (ESTEC) in Noordwijk waar ruim 2500 mensen werken. 'We moeten deze kip met gouden eieren niet slachten, maar juist sterker maken. Tenzij we willen dat André Kuipers de laatste Nederlander in de ruimte was.'

CDA, PvdA, SP en D66 zijn eveneens bezorgd over de gevolgen van deze voorgenomen bezuiniging. CDA-leider Sybrand van Haersma van Buma kondigde maandag al aan dat het CDA meer wil investeren in de ruimtevaart.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie