Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD weer in opmars in peiling De Hond

Home

Demissionair minister-president Mark Rutte in gesprek met leerlingen tijdens zijn bezoek aan de Giovanni van Bronckhorst Academy, 13 juni. © anp

De VVD stijgt weer in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van premier Mark Rutte zou nu op 28 zetels kunnen rekenen, twee meer dan vorige week.

De SP zou als er nu verkiezingen waren de grootste partij zijn met 31 zetels. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken bij de verkiezingen van 2010, toen ze er 15 haalde. Vorige week stond de partij nog op 32 zetels in de peiling van De Hond.

De peiling vertoont verder geen grote verschillen met vorige week. De PvdA stijgt een zetel naar 20 (10 minder dan bij de vorige verkiezingen), de PVV daalt er 1 naar 23 (1 minder dan in 2010) en het CDA komt op 12 zetels uit (1 minder dan vorige week, 9 minder dan bij de vorige verkiezingen).

De andere partijen blijven gelijk. D66 komt uit op 16 zetels (6 meer dan in 2010), GroenLinks op 6 (min 4), de ChristenUnie op 6 (hetzelfde als in 2010), de SGP en de Partij voor de Dieren elk op 3 (in beide gevallen plus 1) en overige partijen op 2.

Lees verder na de advertentie

De Hond heeft ook gekeken naar het opleidingsniveau van de kiezers. Van degenen met een lage opleiding stemt bijna de helft op SP of PVV. Kiezers met een hoge opleiding stemmen veel vaker op VVD, D66 of GroenLinks. Van alle kiezers met een hoge opleiding stemt 60 procent op een van de vijf partijen van het Lenteakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie). Bij laagopgeleiden is dat 31 procent.

Het verschil in stemgedrag tussen hoog- en laagopgeleid kan invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen in september. Een lage opkomst is gunstig voor VVD, D66 en GroenLinks en ongunstig voor SP en PVV. Hoogopgeleiden komen traditioneel beter op dan kiezers met een lage opleiding.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie