Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD tegen uitgelekte hypotheekplannen

Home

Staatsssecretaris Frans Weekers © ANP

De VVD is 'onaangenaam verrast' door een bericht in de Volkskrant dat de hypotheekrenteaftrek in de uitwerking van het Lenteakkoord strenger wordt beperkt dan volgens de liberalen nodig is.

'Dat is uiterst ongelukkig. Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

Via de Volkskrant lekte vandaag uit dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën werkt aan een strenge uitleg van het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in april sloten over de begroting van 2013. Hypotheekrenteaftrek zou dan alleen nog mogelijk zijn bij daadwerkelijke maandelijkse aflossingen en niet meer met een fictieve aflossing, waarbij de echte aflossing wordt uitgesmeerd.

Volgens Neppérus bood de formulering in het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie ruimte voor de oplossing van de fictieve aflossing. Die is nodig voor mensen om bijvoorbeeld in de eerste jaren na een dure verhuizing niet af te lossen en dat later in te halen en op die manier toch recht te houden op de hypotheekrenteaftrek. De VVD wil die flexibele interpretatie behouden. 'Strenger interpreteren moet niet gebeuren', aldus Neppérus.

Ze denkt dat haar partijgenoot Weekers dat ook niet wil. Nadat de eerste versie van het Lenteakkoord in Brussel was ingeleverd, is er volgens Neppérus fikse discussie ontstaan over de uitwerking. De uitwerking zoals die volgens de Volkskrant nu in het Belastingplan van Weekers terecht zou komen is volgens Neppérus 'te beperkend'.

ChristenUnie en D66
De ChristenUnie is het in principe eens met de VVD, maar wil wel eerst zien hoe Weekers het uitwerkt. 'Belangrijk aan een fictief annuïtair aflossingsschema is dat het ruimte en keuzevrijheid geeft voor de burgers. En de prikkel om af te lossen zit er wel in zo'n schema', zegt Kamerlid Carola Schouten.

D66'er Wouter Koolmees stelt dat de strenge interpretatie wel in lijn is met het Lenteakkoord, maar ook zijn partij heeft een voorkeur voor de mogelijkheid om met een zogeheten forfaitaire (fictieve) aflossing van de hypotheekschuld toch de hypotheekrente te kunnen aftrekken.

Voor CDA'er Eddy van Hijum is het belangrijk dat er in het Belastingplan een prikkel komt om daadwerkelijk af te lossen. 'Daar moeten we mee beginnen, geen vage constructies die dat ondermijnen.'

Alleen huiseigenaren die de lening voor hun huis daadwerkelijk maandelijks aflossen, kunnen straks hun hypotheekrente nog van de belasting aftrekken. Alle andere hypotheken, ook die waarbij het voor de fiscus lijkt alsof er wordt afgelost, vallen dan buiten de aftrekregeling. Dit geldt voor iedereen die na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie