Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD-Jongeren willen graag een kabinet met GroenLinks

Home

Maaike van Houten

Rutger de Ridder, voorzitter van de JOVD © JOVD

De jongerenorganisatie van de VVD ziet het best zitten om te gaan regeren met GroenLinks, de partij met wie VVD, CDA en D66 morgen verder praten. Het CDJA, de jongeren in het CDA, geven juist de voorkeur aan een coalitie met de ChristenUnie.

De ChristenUnie en GroenLinks hebben beide veel ambitie met duurzaamheid, analyseren de voorzitters Rutger de Ridder (JOVD) en Ard Warnink (CDJA). Het verschil zit hem er volgens de JOVD in, dat GroenLinks niet zomaar wat wil bijsturen, maar het systeem ingrijpend wil veranderen door vele miljarden te investeren in milieumaatregelen.

Lees verder na de advertentie

“Dat is interessanter, GroenLinks voegt daar ideologisch meer toe dan de ChristenUnie”, zegt JOVD-voorzitter De Ridder, die er wel bij zegt dat de politiek wel ‘de tijd moet nemen’ voor die forse verbouwing ten behoeve van het klimaat.

Realistischer

De CDA-jongeren zien meer overeenkomsten met de ChristenUnie, niet alleen qua waarden en normen, maar ook op het gebied van klimaat. “De CU is een stuk realistischer, daar bereik je veel meer mee”, zegt CDJA-voorzitter Ard Warnink. Als voorbeeld noemt hij de kolencentrales, GroenLinks wil die voor 2020 dicht hebben, de ChristenUnie neemt daar wat meer tijd voor.

De CDJA-voorzitter benadrukt het belang van samenwerking met het bedrijfsleven: “We willen innovatie, innovatie, innovatie.” Ook ziet hij meer in duurzaamheidsbeleid ‘vanuit de samenleving, van onderop’ dan in maatregelen vanuit Den Haag.

GroenLinks wil niet zomaar wat bijsturen, maar het systeem ingrijpend veranderen

JOVD

Eind februari stelden tien politieke jongerenorganisaties, onder wie de JOVD, onder leiding van oud-D66-voorman Jan Terlouw een milieumanifest op. Nederland zou een van ’s werelds groene koplopers moeten worden, de jonge politici willen de komende kabinetsperiode concrete stappen zien, de vervuiler dient te betalen en elk besluit moet getoetst worden aan het effect op de planeet.

Energietransitie

De tien wilden dit manifest inbrengen bij de formatie. “We moeten dit nog wel even inmasseren bij lijsttrekker Mark Rutte”, waarschuwde JOVD-voorzitter De Ridder destijds. Nu meldt hij dat dat al aardig begint te lukken. De Ridder heeft Rutte al horen praten over energietransitie en deze week zat hij op een vergadering nog naast hem ‘en hebben we het erover gehad’. “Ik heb een vermoeden dat ze er wel wat mee doen.”

CDJA-voorzitter Warnink praat in het partijbestuur mee over de koers. Het CDA heeft net als het CDJA een afkeer van de milieuheffingen die GroenLinks bepleit.

Op haar beurt zit de jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, niet meteen te springen om een coalitie met de VVD, al vindt voorzitter Noortje Blokhuis het wel goed dat politiek leider Jesse Klaver de gesprekken aangaat. Ze constateert ook dat haar partij op klimaatgebied ver af staat van het CDA.  

Deel dit artikel

GroenLinks wil niet zomaar wat bijsturen, maar het systeem ingrijpend veranderen

JOVD