Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD: jihadisten berechten via oorlogsrecht

Home

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. © anp

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat teruggekeerde jihadisten in ons land moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Dat zegt hij vandaag in het tv-programma EenVandaag.

Volgens de liberale voorman in de Tweede Kamer ben je 'in oorlog met ons land' als je toetreedt tot een 'terroristenleger'. Jihadisten moeten 'we op de zwaarst mogelijke manier aanpakken'. Via het oorlogsrecht kunnen mensen zwaarder worden bestraft, aldus Zijlstra.

De Tweede Kamer praat woensdagavond over de aanslagen in Parijs. De VVD wil ook dat het paspoort van jihadisten wordt afgenomen.

Ongeveer 180 Nederlanders zijn afgereisd naar Syrië of Irak. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen. Alle terugkeerders worden volgens Zijlstra in de gaten gehouden door de AIVD of de politie.

Lees verder na de advertentie

Internationaal strafrecht

Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops betwijfelt echter of de voornemens van Zijlstra zomaar kunnen. 'Jihadisten kun je alleen onder bepaalde voorwaarden volgens het oorlogsrecht berechten en het staat niet vast dat aan deze voorwaarden hier is voldaan', legt Knoops uit. 'Dit kan zeker niet alleen op grond van de stelling dat toetreding tot een jihadistenleger betekent dat je met Nederland in oorlog zou zijn.'

'Dan zou dus de hele wereld in oorlog zijn met zo'n groepering. Dit is niet de grondslag waarop het internationaal oorlogsrecht opereert', aldus Knoops. 'Bovendien is Nederland formeel geen partij bij een gewapend conflict tussen meerdere staten en kunnen schendingen gepleegd tijdens een externe burgeroorlog niet zomaar in Nederland worden vervolgd.'


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel