Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD: Gevangenen uit Guantánamo overnemen

Home

De VVD vindt dat alle Navo-landen, dus ook Nederland, bereid moeten zijn gevangenen uit Guantánamo Bay over te nemen.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen moeten Navo-lidstaten bereid zijn om gedetineerden uit Guantánamo Bay over te nemen. Het zou daarbij moeten gaan om gevangenen die niet meer als terroristen zijn gekwalificeerd. Dat heeft hij na een bezoek aan de omstreden gevangenis laten weten.

Het CDA is tegen. De partij vindt wel dat Nederland met de Amerikanen moet praten over mogelijke oplossingen. Maar Nederland heeft door de vestiging van het internationaal gerechtshof in ons land al vele buitenlandse gevangen oorlogsmisdadigers, stelt Karien van Gennip van het CDA.

De SP is faliekant tegen. „De Amerikanen hebben dit probleem zelf gecreëerd en moeten het zelf oplossen. Als wij dit doen dan houden we de illegale detentie in stand en bevorderen wij dat de Amerikanen er mee doorgaan.”

Van Baalen vindt echter dat de Navo-partners bereid moeten zijn mensen over te nemen als ze anders uitgeleverd moeten worden aan landen waar ze gemarteld kunnen worden.

De VS hebben nooit een formeel verzoek ingediend, maar Nederland is wel gepolst over overname van gevangenen. Daarop zou Nederland negatief hebben gereageerd, zo kregen Kamerleden deze week te horen op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Nederland vindt de plaatsing van de gevangenen die niet kunnen worden overgedragen aan het land van herkomst de eigen verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten, zo laat het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag weten. Als terugsturen naar het land van herkomst niet kan, dan moeten de Amerikanen vestiging in de VS overwegen, is het formele Nederlandse standpunt. Nederland vindt al jaren dat Guantánamo Bay gesloten moet worden.

Een Tweede Kamerdelegatie sloot gisteren een bezoek aan Washington af. Alle parlementariërs bezochten ook Guantánamo Bay.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel