Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD'ers uit partijbestuur getuige in zaak Jos van Rey

Home

Redactie

Oud-senator en wethouder Jos van Rey, half oktober. © anp

VVD-partijvoorzitter Benk Korthals is in totaal 7 uur lang gehoord in de zaak-Van Rey. Korthals weigerde in eerste instantie om te getuigen, maar bedacht zich daarna, zo stelt hij in een interview zaterdag met NRC Handelsblad.

Korthals werd gehoord in twee afzonderlijke onderzoeken: de corruptiezaak-Van Rey en een onderzoek naar lekken in die zaak.
Korthals 'betwijfelt' of hij kan bijdragen aan 'de waarheidsbevindingen', zegt hij, en heeft vragen over de uitvoerige manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) de VVD als partij in deze zaak betrekt. Hij wijst op het gevaar dat politieke partijen worden gebrandmerkt omdat justitie ze zonder concrete verdenkingen in hun onderzoek meeneemt. 'Het OM moet natuurlijk enige voorzichtigheid aan de dag leggen tegenover politieke partijen', aldus Korthals. Voor hem dreigt nu het gevaar dat hij als voorzitter 'minder goed kan functioneren tegenover leden en afdelingen', zegt de oud-minister van Justitie.

Ook de penningmeester van het VVD-hoofdbestuur, Ger Jaarsma, en zeker vier Limburgse VVD-bestuurders zijn volgens Korthals als getuige gehoord. Voormalig VVD-wethouder van Roermond Jos van Rey wordt verdacht van corruptie.

Lees verder na de advertentie
Benk Korthals tijdens de tweede dag van het VVD-congres in mei van dit jaar. © anp

Geroyeerd
Van Rey en met hem tien anderen zijn begin deze maand geroyeerd als lid van de VVD in Roermond. Zij mogen nog wel lid blijven van de landelijke VVD. Van Rey en consorten mogen niet meer deelnemen aan vergaderingen van de VVD in Roermond en Limburg. De partij nam dit besluit omdat Van Rey samen met andere partijgenoten een nieuwe partij hadden opgericht, de Liberale Volkspartij Roermond.

Het VVD-hoofdbestuur wil niet dat leden die actief zijn in de gemeenteraad voor een plaatselijke partij invloed uitoefenen op de lokale afdeling van de VVD, bijvoorbeeld bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma of de kandidatenlijst.

Een meerderheid van de VVD-Roermond stapte onlangs over naar de LVR, waarvan de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey lijstduwer wordt.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel