Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD en SP hopen op tweestrijd

Home

Teun Lagas

Premier Mark Rutte en SP fractievoorzitter Emile Roemer schudden elkaar de hand bij aanvang van het debat over de Europese Top in Brussel, eind juni. © ANP

De palen van de eerste aanplakborden zijn in de grond geslagen, maar van echte verkiezingskoorts is nog geen sprake.

Het komt niet alleen door het vakantievierende electoraat dat veel lijsttrekkers zich zo stil houden. Eerder ontbreekt het nog aan voldoende hoofdrolspelers in de ring. Vooral de VVD houdt vijf weken voor de stembusdatum van 12 september zeer bewust het kruit droog.

Rutte blijft op stal
Het gevecht van Mark Rutte om zijn partij bij de Kamerverkiezingen weer groot genoeg te maken mag wat de VVD betreft niet te snel beginnen. "We houden hem zo lang mogelijk op stal", klink het in het liberale kamp. Pas om half vijf zaterdagmiddag 25 augustus geeft Rutte in de Rotterdamse Doelen op een 'extra verkiezingscongres' het startschot voor de race die moet leiden naar zijn gedroomde tweede kabinet.

Roemer stemmen om Rutte te dwarsbomen
Bij de SP vinden ze het uitstel van de echte hete campagne best. De eerste slag hebben de socialisten binnen: stilletjes proberen zij net als de VVD het beeld bij de kiezers erin te krijgen dat het bij de parlementsverkiezingen draait om een tweestrijd. Betreedt Rutte of Roemer straks het Torentje van de premier? De kiezer tegen een nieuw rechts kabinet moet straks de indruk hebben dat een stem op Emile Roemer de beste manier is om Rutte te dwarsbomen. En andersom.

Dat in werkelijkheid een links-rechts-machtsstrijd helemaal niet aan de orde is, vertellen SP en VVD er niet bij. Er staat in de komende verkiezingscampagne geen alliantie van progressieve partijen klaar met een gezamenlijke boodschap voor regeringsverantwoordelijkheid. Aan de liberale rechterzijde ontbreekt het net zo goed aan beloften dat die partijen zo mogelijk gezamenlijk samen gaan regeren. In de kabinetsformatie van dit najaar kunnen nog coalities in allerlei kleuren worden gevormd van vier of zelf vijf partijen.

Een wassen neus
De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is inmiddels ook geen inzet meer voor de verkiezingen, nu die partijen na hun lastige begrotingsakkoord voor 2012 weer elk hun eigen weg lijken in te slaan.

Waarmee de tweestrijd Rutte-Roemer feitelijk een wassen neus is. PvdA en CDA kunnen echter moeilijk kritiek uiten op die poging van VVD en SP de strijd naar zich toe te trekken. Nog maar kort geleden speelden die partijen hetzelfde spelletje, toen zij deden of alles draaide om de lijsttrekkers Bos en Balkenende.

Vechten voor stemmen
Vooral het CDA gaat deze campagne een compleet nieuwe periode in. Zonder premier en zonder zittende ministers op de lijst, die kiezers kunnen paaien met een boodschap over de bestuurskracht van de partij. "We zullen moeten vechten voor iedere stem", zegt lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

De VVD gelooft nu in een korte, late campagne met een premierbonus, zoals het CDA dat vroeger precies zo deed. Het komt de christen-democraten niet meer aanwaaien. Voor het eerste grote 'premiersdebat' op 26 augustus van RTL is Sybrand Buma niet eens meer uitgenodigd. Daar verschijnen alleen Rutte, Roemer, PvdA-lijsttrekker Samsom en PVV-leider Wilders. Het CDA is daarvoor te klein - in de nog zeer onzekere peilingen dan wel te verstaan.

Lees meer vandaag in Trouw.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie