Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VVD-coryfee Loek Hermans treedt af als senator na Meavita-debacle

Home

© anp

Loek Hermans treedt na het Meavita-debacle af als senator van de VVD. De vroegere top van het failliete thuiszorgbedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid, oordeelden de rechters van de Ondernemingskamer in Amsterdam eerder vandaag. Hermans was voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Meavita.

Vakbond FNV had de zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd. De rechters hadden scherpe kritiek op Hermans. Zo heeft hij andere commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd", aldus de rechters. Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

De uitspraak en de felle kritiek van de Ondernemingskamer waren halverwege de middag aanleiding voor Loek Hermans om zijn vertrek aan te kondigen uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was.

Miljoenenschuld
Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten. De Ondernemingskamer vindt onder meer dat de fusie waaruit het bedrijf ontstond "onvoldoende doordacht en onvoldoende uitgewerkt" was.
 
Meavita verloor onder meer veel geld met de TVfoon, een apparaatje waarmee cliënten konden beeldbellen met verzorgers. Tienduizenden exemplaren werden besteld, maar bijna niemand wilde dat apparaat gebruiken. De invoering was niet goed voorbereid. Het bestuur had het besluit niet voorgelegd aan de commissarissen en de ondernemingsraad, maar de commissarissen zagen dat door de vingers.

Lees verder na de advertentie

Ongelukkige keuzes
De vroegere top zelf vond niet dat er sprake was van wanbeleid, hooguit van ongelukkige keuzes in een moeilijke markt.

De rechters veegden dat maandag van tafel. Juist dan hadden de bestuurders en toezichthouders extra voorzichtig moeten zijn, aldus de Ondernemingskamer.

De FNV vond dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil daarom dat zij opdraaien voor de schade van medewerkers. De medewerkers zouden enkele tonnen zijn misgelopen door het faillissement van Meavita. Zo konden ze fluiten naar opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk. Iedereen kon aan de slag bij de opvolgers van Meavita, maar daar "verloren veel medewerksters alsnog hun baan'', zegt de FNV.

VVD-Senator Loek Herman (L), hier met Ton Rombouts en Elco Brinkman van het CDA, in de Eerste Kamer. © anp

Deel dit artikel