Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vurig pleidooi Obama voor vrijheid van meningsuiting

Home

Van onze redactie buitenland

Barack Obama spreekt de wereldleiders toe tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. © getty

Middenin de campagne voor zijn herverkiezing, heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken, misschien wel voor het laatst. Ook dit keer stond zijn speech in teken van onrust in de islamitische wereld.

Obama waarschuwde Iran nog één keer vanwege diens nucleaire programma en riep op tot het einde van het Syrische regime, dat 'kinderen martelt en flatgebouwen beschiet'. Maar een groot deel van zijn half uur durende toespraak ging over de omgekomen Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, en de omstreden film Innocence of Muslims.

De Amerikaanse president hield een vurig pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. De film zelf verwierp hij als 'bot en 'stuitend': "Hij is niet alleen beledigend voor moslims, maar ook voor Amerika", aldus Obama, die verwees naar de miljoenen moslims in de VS. Maar, zei hij ook: "Geen enkele uiting rechtvaardigt redeloos geweld."

Gelach uit de zaal klonk op toen Obama verkondigde dat hijzelf ook accepteert dat er elke dag vreselijke dingen over hem worden gezegd. Hij benadrukte dat in een tijd dat iedereen met zijn telefoon abjecte ideeën de wereld in kan sturen, het een achterhaald idee is dat overheden informatiestromen kunnen controleren. Hij riep alle landen in de wereld op om extremisme te veroordelen.

Met zijn verwijzing naar extremisme doelde Obama ook op Iran en Syrië, de twee landen waar hij een ferme toon tegen aansloeg - mede onder druk van zijn Republikeinse tegenstander Romney. Die schildert Obama op het vlak van internationale betrekkingen af als afwachtend en slap. Israël dreigt Iran al enige tijd te bombarderen vanwege diens nucleaire programma. "Amerika zal doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt", aldus Obama, die wel zei dat er nog tijd is om de zaak langs diplomatieke weg op te lossen. "Maar die tijd is eindig."

De tijd is al op voor het Syrische regime, zei Obama met zoveel woorden. Concrete stappen om de oorlog in Syrië te beëindigen gaf hij echter niet. Anderen gingen verder. De emir van Katar vertelde de Algemene Vergadering dat de Arabische landen zelf moeten ingrijpen. De Franse president Hollande stelde in zijn toespraak dat de VN per direct bescherming moeten bieden aan Syrische gebieden in handen van rebellen.

Deel dit artikel