Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VUmc: geen pleidooi voor gebruik hiv-pil

Home

redactie

© Thinkstock

Het VU Medisch Centrum zegt helemaal niet op te roepen tot gebruik van de hiv-pil, genaamd Truvada, als preventiemiddel tegen het hiv-virus. 'We hebben dagblad Metro enkel voorzien van deskundige uitleg over de werking van de pil', zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Metro schreef vandaag dat volgens het VUmc in navolging van de Verenigde Staten het middel Truvada ook in Nederland gebruikt zou moeten worden om besmetting met het hiv-virus te voorkomen.  Dit zou volgens de woordvoerder dus niet kloppen. De pil wordt in Nederland enkel als hiv-remmer gebruikt.

Volgens Laetitia Griffioen van SOA Aids is er meer onderzoek nodig om Truvada in Nederland als preventiemiddel te gebruiken. 'In de VS wordt de pil enkel voorgeschreven onder de voorwaarden dat patiënten zich om de drie maanden laten controleren en in counseling gaan. Het is nog helemaal niet bekend wat de bijwerkingen zijn als de pil als preventiemiddel wordt gebruikt', legt Griffioen uit. 

Scheinveiligheid
Daarnaast wijst Griffioen erop dat patiënten moeten waken voor schijnveiligheid. 'De pil biedt geen 100 procent bescherming. De kans op besmetting met hiv wordt met 44 tot 73 procent verkleind.' Truvada kan daarom ook niet worden gezien als een vervanging van het condoom.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie