VUmc: geen pleidooi voor gebruik hiv-pil

home

redactie

© Thinkstock

Het VU Medisch Centrum zegt helemaal niet op te roepen tot gebruik van de hiv-pil, genaamd Truvada, als preventiemiddel tegen het hiv-virus. 'We hebben dagblad Metro enkel voorzien van deskundige uitleg over de werking van de pil', zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Metro schreef vandaag dat volgens het VUmc in navolging van de Verenigde Staten het middel Truvada ook in Nederland gebruikt zou moeten worden om besmetting met het hiv-virus te voorkomen.  Dit zou volgens de woordvoerder dus niet kloppen. De pil wordt in Nederland enkel als hiv-remmer gebruikt.

Volgens Laetitia Griffioen van SOA Aids is er meer onderzoek nodig om Truvada in Nederland als preventiemiddel te gebruiken. 'In de VS wordt de pil enkel voorgeschreven onder de voorwaarden dat patiënten zich om de drie maanden laten controleren en in counseling gaan. Het is nog helemaal niet bekend wat de bijwerkingen zijn als de pil als preventiemiddel wordt gebruikt', legt Griffioen uit. 

Scheinveiligheid
Daarnaast wijst Griffioen erop dat patiënten moeten waken voor schijnveiligheid. 'De pil biedt geen 100 procent bescherming. De kans op besmetting met hiv wordt met 44 tot 73 procent verkleind.' Truvada kan daarom ook niet worden gezien als een vervanging van het condoom.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie