Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS: veel bitcoinbedrijven houden zich niet aan de wet

Home

Thomas van der Kolk

© afp

Het ministerie van Financiën van de Amerikaanse staat New York heeft ruim twintig bedrijven die gebruik maken van de virtuele munt bitcoin gedagvaard. Dat is gebeurd in het kader van een breed onderzoek naar witwaspraktijken, investeringsstrategieën en consumentenbescherming bij bedrijven die werken met virtuele valuta.

Dat schrijft de Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen. Veel van deze bedrijven zouden zich niet aan de Amerikaanse wet houden, zo staat in een rapport dat het ministerie van New York maandag zal publiceren. De Amerikaanse overheid zou overwegen nieuwe richtlijnen op te stellen voor het gebruik van virtuele valuta.

Witwasbank
In New York werd onlangs een 'witwasbank' opgerold, die met behulp van bitcoin minstens 6 miljard dollar zou hebben doorgesluisd dat zou zijn verdiend met onder andere kinderporno, drugssmokkel en verkoop van illegale software en gestolen gegevens.

In Texas wordt een man ervan verdacht dat hij investeerders 4,5 miljoen dollar afhandig heeft gemaakt met een bitcoin-hedgefonds. De rechtbank oordeelde vorige week in die zaak dat bitcoin kan worden gezien als echt geld. Dat betekent dat bitcoin nu als officiële valuta onder de Amerikaanse wet valt.

Nederland
In Nederland wordt bitcoin niet als officieel elektronisch geld erkend, zo liet het ministerie van Financiën begin juni weten. De munteenheid voldoet namelijk niet aan de wettelijke eisen. Wel moeten Nederlanders die inkomsten hebben die zijn uitbetaald in bitcoin daar gewoon belasting over betalen. 'De omstandigheid dat de voordelen uit een dergelijke bron worden berekend aan de hand van een ander stelsel dan het in ons land geldende wettig betaalmiddel maakt dat niet anders', schreef minister Dijsselbloem aan de Kamer.

Lees verder na de advertentie
© anp


Wat is bitcoin?


Bitcoin is een virtuele munt, die wordt 'gedolven' door de gecombineerde rekenkracht van computers. Er is geen centrale organisatie, zoals een bank of een overheid, die controle heeft over de munt, zodat inflatie niet voorkomt. Lees hier een uitgebreider artikel over wat bitcoin precies is

Deel dit artikel