Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS: Turkije schoot Russisch toestel neer boven Syrië

Home

redactie

De Turkse president Tayyip Erdogan. © AP

Het Russische vliegtuig dat door Turkije uit de lucht werd geschoten, bevond zich op dat moment in het Syrische luchtruim en niet boven Turks grondgebied. Dat zou onderzoek van de Verenigde Staten hebben uitgewezen, zo meldt een betrokkene aan persbureau Reuters.

Volgens het onderzoek zou het toestel wel kort boven het Turkse grondgebied hebben gevlogen. Twee Turkse F16's schoten het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag neer, nadat herhaaldelijk zou zijn gewaarschuwd. Een ander gevechtsvliegtuig, dat volgens de Turken ook het luchtruim schond, werd niet neergehaald.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende dat het toestel het Turkse luchtruim heeft geschonden. Maar dat lijkt nu dus te worden tegengesproken door het Amerikaanse onderzoek.

Lees verder na de advertentie

Solidair met Turkije

President Barack Obama benadrukte in een telefonisch onderhoud met Erdogan dat de spanningen tussen Rusland en Turkije snel verminderd moeten worden. Obama zou Erdogan hebben laten weten dat de VS en de NAVO Turkije steunen in het recht om de grenzen te verdedigen. De NAVO zei eerder al dat het solidair is met Turkije, maar dat het land zijn kalmte moet bewaren.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel