Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS houden Syrische chemische wapens in de gaten

Home

Redactie

Syrische opstandelingen in Aleppo, gisteren. © epa
Update

Syrische regeringstroepen leveren vandaag in de noordelijke stad Aleppo voor de tweede opeenvolgende dag hevige strijd met rebellen. Dat hebben activisten en oppositiegroeperingen gezegd.

Het geweld in Syrië is tot dusverre grotendeels aan Aleppo, de grootste stad in het land, voorbij gegaan. Maar volgens een in de stad woonachtige activist, Mohammad Saeed, bevinden zich inmiddels tientallen strijders van het Vrije Syrische Leger in Aleppo. De gevechten met het leger vinden voornamelijk plaats in de wijk Salaheddine, in het centrum van de stad.

'In de nacht was het heel erg, er waren grote explosies en het geweervuur hield uren aan', zei Saeed. Veel inwoners van de stad hebben hun heil elders gezocht.

Damascus
In Damascus  was het vandaag rustiger. Maar NOS-correspondent Sander van Hoorn meldt dat er in één zuidelijke buitenwijk nog heftig wordt gevochten.  'Om de 30 seconden hoor ik wel een ontploffing, er wordt daar heel zwaar gevochten.' In de rest van de stad was het relatief rustig. De Syrische staatstelevisie liet vandaag beelden zien van gedode rebellen in andere buurten van Damascus.

In zowel Damascus als Aleppo woont een elite die geprofiteerd heeft van de banden met het regime van de Syrische president Bashar Assad. Op het platteland rond Aleppo kreeg de Syrische oppositie al eerder voet aan de grond, maar nu wordt ook binnen de stadsmuren met afschuw gereageerd op het bloedvergieten elders in het land.

De afgelopen nacht zijn opnieuw twee Syrische generaals naar Turkije gevlucht. In hun gezelschap zouden ook andere hoge militairen zijn geweest. Er zij nu 24 generaals van het Syrische leger de grens met Turkije overgestoken, vaak met hun hele familie.

Gifgas
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten beschikt Syrië over grote hoeveelheden gifgas. De Verenigde Staten zeggen de Syrische chemische wapenvoorraad goed in de gaten te houden. Dat heeft het Witte Huis vandaag weten.

Ban Ki-moon
VN-chef Ban Ki-moon heeft vandaag op bezoek in Kroatië gezegd gezanten naar Syrië te sturen om de toestand daar te beoordelen. Ban stuurt de ondersecretaris-generaal voor vredesmissies Hervé Ladsous en een militaire adviseur naar het land. De VN-Veiligheidsraad verlengde de waarnemersmissie in Syrië gisteren unaniem met 30 dagen. Dat noemde Ban bemoedigend.Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie