Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS dreigt met 'vergelding' als Spanje wet tegen online piraterij niet tekent

Home

Marco Visser

©Thinkstock

De Amerikaanse ambassadeur in Spanje heeft Madrid gedreigd met 'vergeldingsacties' als het land niet akkoord gaat met een strenge wet tegen internetpiraterij.

De Spaanse krant El Pais beschikt over gelekte documenten waaruit blijkt dat ambassadeur Alan Solomont Spanje op de zwarte lijst wil zetten van 'de ergste schenders van wereldwijde intellectuele eigendomsrechten'. De vergeldingsacties waar Solomont op doelt kunnen onder meer betrekking hebben op verslechtering van handelsvoorwaarden.

GroenLinks heeft naar aanleiding van de berichten in El Pais vragen gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. De partij wil weten of er ook andere landen onder druk zijn gezet en wat hij van het omstreden Amerikaanse wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA) vindt.

Deze wet leidt in de Verenigde Staten tot felle discussies. De muziek- en kledingindustrie voeren een succesvolle lobby bij de leden van het Huis van Afgevaardigden om schendingen van het auteurs- en merkenrecht hard aan te pakken. Grote technologiebedrijven als Google, Amazon, Yahoo, Facebook en Twitter voeren een tegenactie en maakten eerder deze week bekend uit protest 'op zwart' te gaan mocht de wet het Huis van Afgevaardigden passeren. Met SOPA kunnen websites bij een vermoeden van copyrightschendingen direct uit de lucht worden gehaald, zonder tussenkomst van de rechter. Dat kan grote gevolgen hebben voor sites waar bezoekers zelf berichten plaatsen, zoals Facebook, Twitter en advertentiesites als Craigslist, het Amerikaanse Marktplaats.

GroenLinks-Kamerlid Arjan el-Fassed vraagt zich af hoe Rosenthal deze strenge Amerikaanse wet kan rijmen met de boodschap van de internationale conferentie over internetvrijheid die de minister onlang in Den Haag organiseerde. Bij die conferentie was ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton aanwezig.

Ook Spanje heeft een strenge wet op de plank liggen, maar de invoering stuit op weerstand. Tot grote ergernis van de Amerikanen. "De overheid is om politieke redenen er helaas niet in geslaagd de klus te klaren, wat ten koste gaat van de reputatie van de Spaanse economie", zo schreef Solomont vorige maand aan de inmiddels afgetreden Spaanse premier Zapatero. "De Spaanse overheid heeft toezeggingen gedaan aan rechthebbenden en de Amerikaanse regering. Spanje kan zich niet veroorloven haar geloofwaardigheid op dit punt te verliezen."

Twee jaar geleden bleek uit ambtsberichten die WikiLeaks in de openbaarheid bracht dat Amerika al eerder forse druk op Spanje uitoefende om de strenge wet tegen online piraterij aan te nemen. In The Guardian noemt Art Brodsky van anti-SOPA-beweging Public Knowledge het 'jammer dat de Amerikaanse ambassadeur opnieuw dreigementen uit naar de nieuwe Spaanse regering'. Volgens hem heeft de ambassadeur weinig recht van spreken omdat ook in Amerika veel weerstand is tegen de compromisloze aanpak van vermeende online piraterij. En die kritiek komt 'vanuit alle kanten van het politieke spectrum', zegt Brodsky.

Deel dit artikel