Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS: Bin Laden al jarenlang spoorloos

Home

Van onze redactie buitenland

Het spoor van Osama bin Laden is koud. De Verenigde Staten hebben al jaren geen goede informatie over de Al-Kaidaleider gekregen.

De Verenigde Staten hebben al jaren geen inlichtingen meer ontvangen over de verblijfplaats van Al-Kaidaleider Osama bin Laden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates gisteren gezegd tegen de omroep ABC.

Verscheidene media berichtten de laatste dagen dat Bin Laden enkele keren in Afghanistan is gezien. Ook de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur James Jones – een gepensioneerde generaal – zei het mogelijk te achten dat de Al-Kaidaleider zich „soms aan de Pakistaanse kant, en soms aan de Afghaanse kant van de grens ophoudt”. Dat leek in tegenspraak met Gates, die zei niet te kunnen bevestigen dat Bin Laden recent in Afghanistan is gesignaleerd.

Aangenomen wordt dat de Al-Kaidaleider zich ophoudt in het moeilijk toegankelijke en wetteloze grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Jones zei dat de „beste inschatting is dat hij ergens in Noord-Waziristan is”.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton erkende in een NBC-interview dat het belangrijk is Bin Laden en andere Al-Kaidaleiders te arresteren of uit te schakelen. Zij benadrukte daarnaast dat ondanks het uitblijven van successen tegen Bin Laden persoonlijk, in de bestrijding van de internationale terreur ’enorme vorderingen’ zijn geboekt.

Clinton zei ook te betwijfelen of gematigde talibanleiders bereid zijn geweld af te zweren en een dialoog met de regering in Kaboel aan te gaan. Zij merkte op dat Washington hier geen aanwijzingen voor heeft. Kaboel probeert al geruime tijd gematigde taliban over te halen tot onderhandelingen, maar concrete resultaten daarvan zijn niet gemeld.

Gates zei ook dat de door president Obama aangekondigde troepenterugtrekking in juli 2011 vermoedelijk beperkt zal blijven. Hij verwees naar een belofte van de Afghaanse president Karzai, dat de Afghanen over vijf jaar in staat moeten zijn zelf voor de veiligheid zorg te dragen.

Deel dit artikel